Građani Srbije do stana najčešće kreditom

Kvadrati će i dalje biti skupi, ali se očekuje veća ponuda kvalitetnih stanova, kao i olakšice pri kupovini.

Protekle godine cene stanova u Beogradu znatno su povećane, ali to ne znači da je i kupoprodaja nekretnina bila u velikom porastu, piše Politika. Najbolje su se prodavali mali stanovi na dobrim lokacijama. Novi kvadrati najčešće su kupovani na kredit. Vlasnici starih stanova po mnogima su (ne)opravdano dizali cene kvadrata, kupci, posebno oni iz kredita, žalili su se na visoke kamate u bankama, dok je najveći broj pritužbi bilo na račun investitora kojima se zamera da su zajedno sa zgradama zidali i cene kvadrata. U agencijama za promet nekretnina žele da se na tržištu konačno uvede red, a svi se slažu da su poreske olakšice bile pravi potez.

­ Godina je bila uspešna, a najviše kupaca bilo je iz kredita ­ rezimira Katarina Lazarević, suvlasnica agencije Alka. ­ Cene su u velikom porastu u odnosu na prethodne godine. Na njihovo formiranje uticala je i veća potražnja, posebno kupaca iz kredita. Poreske olakšice su za svaku pohvalu jer su smanjile troškove. Ukoliko se i porez na kapitalnu dobit sa sadašnjih 20 posto prepolovi, biće i mnogo više stanova u ponudi. Ulazak stranih investitora, posebno iz Nemačke, svakako bi uticao i na kvalitet gradnje, ali i na snižavanje cena. Uz to, potrebna je i dobra infrastruktura, više uređenih ulica, zelenila, kao i parking prostora u nekim delovima grada, što bi doprinelo da i neke druge lokacije postanu privlačne za kupce. Stan treba da bude dostupan svim građanima, a ne samo bogatima.

Iako se u Beogradu puno gradi, i dalje nema dovoljno stambenog prostora. Naročito onog uknjiženog koji se najviše traži, posebno kad su u pitanju kupci iz kredita.

­ Stanova je nedovoljno, a dodatni problem predstavlja što većina nije uknjižena. Vlasnici uknjiženih stanova su tražili nerealno visoke cene. Na primer, i u naseljima Braće Jerković, Kanarevo brdo i Miljakovac poskupeli su kvadrati jer je većina nekretnina uknjižena. Na visoke cene kvadrata uticao je i povećan broj kupaca. Tačno je da su Crnogorci kupovali stanove, ali ne u tolikom broju kao što se govorilo. Cene su najviše porasle u periodu od jula do oktobra. Sada je zatišje. Tokom zime stanovi se manje prodaju i kupuju. U februaru će biti drugačije. Mislim da će cene kvadrata biti u blagom porastu ­ očekuje Darko Merdenica, direktor agencije Trofej.

Od najavljene zakonske regulative i uvođenja reda na tržište nekretnina svi očekuju dobrobit.

­ Bilo bi lepo da i na tržištu nekretnina bude sve po propisima. To bi doprinelo boljem poslovanju. Mislim da će cene stanova i dalje rasti, iako su takve prognoze nezahvalne. Prošla godina je bila uspešna, ali uvek može i bolje. Na tržištu nema dovoljno kvalitetnih stanova. Iako se puno gradi, ponuda je loša. Vlasnici starih, uknjiženih stanova dižu cene jer znaju da je 80 posto kupaca iz kredita ­ kaže Nađa Baranin, direktorka agencije Elita internacional.

Mnogi smatraju da cene kvadrata nerealno skaču iako ima sve više investitora.

­ Smatram da će se cene kvadrata stabilizovati tek početkom 2009. godine. Ne opravdavam investitore, ali prikupljanje raznih dokumenata oduzima i vreme i sredstva, a, nažalost, kupac na kraju plaća visoku cenu za stan. Naravno, sve dok tražnja bude veća od ponude i cene će da rastu. Za utehu, i ostale zemlje koje su prošle put tranzicije imale su visoke cene nekretnina, ali su se tržišta stabilizovala, cene postale realnije. Tako će biti i kod nas ­ smatra Tomislav Sekulić, vlasnik agencije Evropa ekskluziv.

Slična su razmišljanja i u agenciji Renome koja ima poslovnicu i u Tivtu:

­ Cene stanova su i dalje visoke. Nedostaju dobri investitori i kvalitetni stanovi. Kad ponuda bude bolja, i cene će biti niže. Najviše i najbolje se prodaju mali stanovi. Mislim da će trend rasta cena polako da se zaustavlja, odnosno da kvadrati neće drastično poskupeti. Što se tiče Crne Gore, promet nekretnina je znatno manji u odnosu na onaj od pre dve godine ­ ističe Tanja Stankov, direktorka agencije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar