Grad budućnosti

superstar-03Kineske arhitekte su već smislile kako će izgledati idealni grad. Biće pokretan i ličiće na kristalnu zvezdu

Gradovi mogu biti lepi ili ružni, uređeni ili haotični ­ ali još niko nije video pokretan grad. Videli su ga samo kineski arhitekti iz čuvenog studija MAD, iz grada Beijinga. Videli u mašti, što im nije smetalo da već ugovore posao sa realnom italijanskom prestonicom Rimom. Prema dogovoru sa čelnicima Rima, ovaj pokretni kineski grad biće postavljen 2050. godine u predgrađu „večnog grada“. Do svog prvog odredišta pokretni grad će ­ doleteti, kako piše Politika.

Futirističko čudo iz Beijinga, nazivaju i pankom u arhitekturi, zato što razbija šablone u poimanju urbanog. Nadimak ovom pokretnom gradu je Superstar. To je kristalna zvezda, visoka jedan kilometar. Predstavlja spoj tehnologije, prirode, budućnosti i humanosti. Dom je za 15 000 stanovnika. Grad će imati sopstvene izvore energije i recikliraće sav otpad, tako da je zagađivanje okoline svedeno na minimum. Unutar kristalne zvezde bućkaće se jezera pitke vode, biće tu i mesta za sport, šoping molove i kineske retorane.

Predviđeno je i digitalno groblje, kao mesto sećanja na mrtve, ali se još ne zna šta će se činiti sa telima živih. Nepoznanica su mnoge bitne stvari u vezi sa ovim projektom, jedna od njih je i način letenja, pogonsko gorivo... Međutim, nekad je važno ne dozvoliti detaljima da ometaju lepotu zamisli. Istorija nas uči da sve ono što je do skora bilo nezamislivo, postaje, posle izvesnog vremena, svakodnevno. Recimo, ostvarili su se skoro svi fantastični izumi Žila Verna.

MAD je arhitektonski biro koji je postao poznat pobedom na međunarodnom konkursu za Absolute Tower u Torontu, 2006. godine. Smele MAD-ove arhitekte projektovale su i 358 metara visoku zgradu u Tianjinu, Tianjin Sinosteel International Plaza. Tako da su i ove reference, doprinos tvrdnji da imamo posla sa „ozbiljnim fantastima“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar