Grad Beograd izdaje 317 lokala – Cena od 395 do 1.050 dinara po kvadratu

Grad Beograd, koji u svom vlasništvu ima hiljade lokala, pozvao je zainteresovane zakupce da učestvuju u nadmetanju za rentiranje poslovnog prostora. U ponudi je čak 317 lokala, cene po kvadratu kreću se od 395 do 1.050 dinara, zavisno od zone, a nude se kancelarije, sale, magacini i prostori za prodaju.

Očigledno da su kriza i besparica učinile svoje. Broj praznih lokala trostruko je veći u odnosu na 2013. godinu, kada je grad imao "samo" 118 praznih poslovnih prostora. Prošle godine nuđeno je 220 lokala.

Nekada veoma atraktivna zgrada za privrednike Beograđanka, sada "zvrji" pusta. Naime, u ovoj poslovnoj zgradi trenutno su prazne čak 63 prostorije. Ono što je zanimljivo je da su cene nešto niže nego ranije, mesečni zakup u proseku je 600 dinara po kvadratu, što je za oko 150 dinara manje u odnosu na lane. Depozit u soliteru u Masarikovoj varira od 24.000 do 1.524.000 dinara za kompletan 18. sprat.

Cene zakupa privatnog poslovnog prostora, koji se izdaju preko agencija za nekretnine, slične su kao i kod kancelarija u vlasništvu grada. Kvadrat lokala na najatraktivnijim lokacijama kao što su Knez Mihailova ili Terazije mesečno se može iznajmiti od 10 do 20 EUR.

- Cene se već godinama ne menjaju. Isti je i broj ljudi koji traže lokacije za svoje firme, samo se veličina prostora menja. Dok jedni, zbog proširenja poslovanja traže veće lokale, drugi se zbog štednje useljavaju u manje kancelarije - složni su svi agenti.

Mnogi od ponuđenih lokala koji se nalaze na konkursu, više godina su prazni. Takvi prostori su smešteni na manje prometnim lokacijama, a prethodni zakupci iza sebe su ostavili dugove. Primer je lokal u Ulici Miloša Pocerca 30. Zbog veoma lošeg stanja, njemu je potrebno renoviranje "od nule".

- U fondu poslovnog prostora Grada Beograda nalaze se i kvadrati koji su upražnjeni duži vremenski period, najčešće zbog lokacije koja nije povoljna za obavljanje komercijalnih delatnosti - kažu u Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove.

Prema iskustvima zaposlenih u sektoru za poslovni prostor, najveće interesovanje potencijalni zakupci pokazuju za centralne gradske opštine, te se može reći da je lokacija najvažnija karakteristika koja privlači potencijalne zakupce poslovnog prostora.

Najpovoljnije za umetnike

Odbornici Skupštine pre dve i po godine izglasali su odluku po kojoj je grad podeljen na pet zona. One su, pak, podeljene shodno vrsti poslovnog prostora, pa potpuno različite cene zakupa, iako su u istoj zoni, imaju kancelarije, hoteli, hosteli, magacini, vitrine, garaže i proizvodne hale, dok najpovoljnije uslove za iznajmljivanje prostora imaju umetnici.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar