Goč

Planina Goč je niža planina u Srbiji, južno od Zapadne Morave iznad Vrnjačke Banje. Nalazi se u sklopu severnokopaoničkih planina i udaljen je 200 km od Beograda i 31 km od Kraljeva.

Pruža se u pravcu zapad-istok oko 10 km. Najviši vrh je Krnja jela 1127 m. Najviši deo je sastavljen od kristalatih škriljaca, a sa strane znatnim delom i od serpentina. Na Goču je izvorište mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi na severu i Rasini na jugu.

Goč je pristupačan sa raznih strana, ali dva glavna puta vode prema njemu: od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i od Vrnjačke Banje do Stanišinaca. Površina Goča obrasla je bukovom i jelovom šumom, a zastupljeni su i gočki bor, hrast kitnjak, plemeniti lišćari i četinarski egzoti.

Mikroklima i čist vazduh, zahvaljujući prostranim šumama Goča povoljno utiču na anemične osobe, jačanje metabolizma i nervni sistem.

Goč obiluje šumskim jagodama i raznovrsnim lekovitim biljem. Površine Goča daju bogatu medonosnu ispašu za pčele a na mestu Gvozdac nalazi se veštačko jezero.

Na Goču se nalazi i "Rimsko groblje", mesto gde su sahranjivani Sasi, rudari koji su ovde vadili rudu i topili gvožđe u vreme Nemanjića.

Turizam

U turističkom centru "Dobre vode", pored istoimenog hotela, nalaze se dve ski staze dužine 300 m za početnike i decu, sa dva ski lifta. Na 150 m od hotela nalazi se žičara dužine 1.150 m i ski stazom dužine 1.400 m. Gornji deo ove staze, čija je visinska razlika 350 m, blagog je nagiba i pogodna je za početnike, dok je donji deo strmiji i na njemu skijaju skijaši rekreativci.

Postoji pet obeleženih staza za smučarsko trčanje, različite dužine i nagiba a takođe i manja, 30-metarska skakaonica.

Pored hotela "Beli izvor", koji se nalazi na delu planine sa strane Vrnjačke Banje, nalaze se tereni za male sportove, staze za šetnju i trčanje, a tu su i dve ski staze dužine od 500 m, za početnike.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar