Gazde placeva na Telepu ucenjuju grad

Otkup poslednjih četrdesetak placeva na trasi budućeg Somborskog bulevara trebalo bi da bude završen do kraja decembra, čime će napokon biti zaokružen posao započet još 1994. godine i stvoreni uslovi da novi bulevar zaživi u svojoj punoj dužini. A na svakoj trasi kapitalnih radova, pa i na Somborskom i Subotičkom bulevaru, nalaze se oni koji bi iz gradskog budžeta da obezbede bar naredne tri generacije.

Narednih šest meseci i 2,5 miliona evra, koliko je Zavod za izgradnju grada pripremio samo za ugovore potpisane ove godine, trebalo bi da budu dovoljni da slome i najupornije pregovarače, piše Blic.
Dok većina vlasnika parcela na trasi Somborskog bulevara prihvata dogovor sa ekipama Zavoda za izgradnju grada i cenu koju predlože ovlašćeni sudski veštaci, nekolicini kupaca prosečnih 1.000 evra po kvadratu apsolutno nije dovoljno. Novac koji može da obezbedi kupovinu dvosobnog ili trosobnog stana u bilo kom delu grada, tih nekoliko vlasnika smatra nedovoljnim, misleći da se nalazi u odličnoj poziciji i da jednom parcelom drži na uzdi ceo grad. Baš kao u trci sa investitorima, pokušavaju da iz jedne kuće obezbede tri porodične generacije, a još, ako je moguće, dobiju i poneki poslovni prostor ili garažu u gradu.
- To je prosto uobičajeno za sve gradove i poslove: uvek se nađe neko ko pokušava da ucenjuje grad i obezbedi iz jedne kuće i svoje praunuke. Tako je i na Somborskom bulevaru. Ipak, uspeli smo da potpuno rešimo pitanja vlasništva na delu prve faze bulevara, do Jožefa Atile, i otkupimo svih 150 parcela, a u poslednjih godinu dana rešeno je i 50 odsto parcela na delu druge faze - priča Srđan Petrić, šef Službe za imovinsko-pravne poslove Zavoda za izgradnju grada. Zaposleni u ZIG-u koji se bave eksproprijacijom procenjuju da će se na drugom delu trase suočiti sa najmanje tri-četiri ”tvrda pregovarača“. Pa, ipak, očekuju da će do kraja godine i sa njima uspeti da postignu dogovor. Pre svega jer su procene veštaka utemeljene na tržišnoj vrednosti kuće, zato što ZIG u vreme krize predstavlja jednog od retkih solventnih kupaca, a u krajnoj liniji tu je i argument prinudne eksproprijacije, koja traje duže, nekada i do dve godine, ali najčešće se završi nepovoljnije po vlasnika zemljišta.
- Argument koji nam pomogne da sklopimo dogovor u obostranom interesu je to što smo jedan od retkih pouzdanih kupaca koji zaista mogu da plate obećanu svotu i na vreme. Većina vlasnika na bulevaru prihvata naše ponude bez većih problema i premišljanja, prosto stoga što su utemeljene na tržišnoj vrednosti - priča Tatjana Gašović, pomoćnik direktora.
Uz nezajažljive vlasnike, proces eksproprijacije često usporavaju i nerešeni vlasnički odnosi. Na pojedinim parcelama ima i po četiri od osam vlasnika, neki od njih su u inostranstvu, nekima su adrese nepoznate, a negde još nije završena ostavinska rasprava.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar