Garaže i parking mesta najisplatvija imovina na srpskom tržištu nekretnina

Na tržištu nekretnina u Srbiji, garaže u velikim stambenim četvrtima kotiraju se kao najisplatvija imovina.

Zbog toga što ih ima malo, uvek se mogu za nekoliko dana prodati. Takođe, veoma lako se izdaju.

U prestonici Srbije najatraktivnije su one u novobeogradskim blokovima koje se nude za oko 20.000 evra, a rentiraju se za oko 50-100 evra mesečno.

U agencijama za promet nekretnina kažu da zbog toga što nema amortizacije, izdavanje garaža predstavlja siguran biznis. Novac kaplje pomalo, ali gazdu ne boli glava da li je podstanar izazvao poplavu ili da li je uništio nameštaj.

“Dok iznajmljivanje stanova podrazumeva renoviranje, ulaganje, popravku kućnih uređaja i nameštaja, prilikom izdavanja garaža ove stavke su isključene” – kažu u jedoj prestoničkoj agenciji. – Za razliku od stanova, sa čijom svrhom i namenom vlasnik mora biti upoznat, garaže mogu biti korišćene za različite namene bez ograničenja, sve dok se prostor održava urednim.

One koji u garažama ne odlažu svog ljubimca na četiri točka, prostor od oko 16 kvadrata koriste kao magacin za robu, majstorsku radionicu ili auto-perionicu.

Garaže za jedan ili dva automobila u prestonici se izdaju po ceni od 3.000 do 25.000 dinara, u zavisnosti od dela grada. Osim lokacije, vrednost garaže određuje površina, kao i to da li je uvedena struja, i da li ima vode i grejanja. Svaka od ovih stavki stavlja vrednost mesečne kirije na lestvicu više.

Poslednjih deceniju i po, stanogradnja je postavila nove standarde. Investitorima se ne isplati da prave tipske individualne garaže. U podzemnim etažama projektuju se velike garaže, gde može da se parkira više od desetak automobila. Parking mesta u tim objektima su jeftinija od standardnih, individualnih garaža.

– Mana garažnih mesta je što automobili nisu bezbedni od lopova, kao što su to u individualnim garažama, koje imaju metalna vrata. S druge strane, dešava se i da komšijski auto prilikom uprakiravanja ili isparkiravanja ogrebe vozilo parkirano pored – objašnjavaju trgovci nekretnina.

Cena parking mesta se kreće od 7.000 do 15.000 evra, u zavisnosti od lokacije. Najskuplja su ona u zgradama koje se nalaze pored “Kombank arene”.

Na teritoriji Beograda, u proseku, zakup garažnog mesta se kreće oko 50 evra.

Osim izdavanja i prodaje standardnih garažnih objekata, na tržištu vlada interesovanje za montažne garaže. Njihovo izdavanje i postavljanje je u stalnom porastu, a prednost je lako demontiranje i mogućnost prenošenja na drugu lokaciju. Sama montaža je jednostavna jer se sastoji iz prosečno deset elemenata. Može se postaviti na sve vrste podloga (beton, zemlja, travnjak) za prosečno sat i po, jer nije neophodno betonirati temelje.

Iako to nije u skladu sa Zakonom o stanogradnji, zbog gladi za kvadratima, nije redak slučaj da vlasnici garaža, prostor namenjen za parkiranje automobila pretvaraju u mini-garsonjere. To je moguće u slučaju kad garaža ima vodu, struju i kanalizacioni otvor. Ovakve adaptacije i prenamene prostora česte su na Paliluli i Rakovici.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar