Galens Invest gradi poslovno-stambenu zgradu od 45.000 kvm u centru Novog Sada

Višespratnica od 45.000 kvadratnih metara gradiće se u samom centru Novog Sada. Vrednost investicija je 50 miliona evra.

Kompanija Galens Invest d.o.o. kupila je od Erste Banke atraktivno zemljište u najstrožem centru grada. Na njemu se trenutno nalazi privremeni parking. Nova zgrada biće spoj moderne i klasične arhitekture, koja bi trebalo da ulepša ovaj deo grada, ali i da ne zakloni ni jednu od građevina koje već postoje u ovom delu, pre svega zgradu pošte, delo arhitekte Dragiše Brašovana.

Radovi na izgradnji poslovno-stambene višespratnice počeće čim pristignu sve neophodne dozvole, a prema rečima direktora kompanije Aleksandra Galića, najverovatnije krajem tekuće godine.

Na projektu, koji ima šansu da postane još jedan simbol Novog Sada, biće angažovano barem 1.000 neimara.

Realizacija investicije vredna je 50 miliona evra.

Stručnjaci su, inače, preračunali da bi ovaj posao mogao da poveća vrednost društvenog proizvoda Srbije između 0,2 i 0,3 odsto, pre svega pokretanjem industrije vezane uz građevinarstvo, tim pre što je zgrada sličnih gabarita u Novom Sadu poslednji put građena pre nekoliko godina.

„Ovih dana privodimo kraju zatvaranje finansijske konstrukcije, a sami gabariti zgrade još nisu precizno određeni, tim pre što planiramo da ih definišemo kada dobijemo precizne uslove, odnosno, kad se završe poslovi oko izmene regulacionog plana ovog dela grada“, objašnjava za Novosti Galić.

Galens za sada ima pripremljen idejni projekat, u čiju su izradu bili uključeni eminentni domaći i strani arhitekti. Projekat je prilagodljiv odredbama gradskih vlasti i urbanista.

Galens Invest je od osnivanja do 2012. godine izgradio više od 800 stambenih jedinica. Uz Novi Sad, grade i u Beogradu, a i na Zlatiboru, a samo u poslednjih pet meseci, kroz naknade za uređenje građevnskog zemljišta, u budžete Novog Sada i Beograda, uplatili su više od 300 miliona dinara.

Najviše zgrade u Novom Sadu

Prema Generalnom urbanističkom planu do 2021. u Novom Sadu nije dozvoljeno zidanje objekata preko sedam spratova. Najviše zgrade u Novom Sadu su soliteri sa crvenim kapicama na kraju Limana IV kod Ulice Ive Andrića visine 18 spratova. Ovi soliteri su bili poslednje visoke zgrade koje su građene do kraja osamdesetih godina prošlog veka u naletu urbanizacije tadašnje komunističke Jugoslavije.

Tokom tri decenije u Novom Sadu je sagrađeno nekoliko solitera, kule na keju i kod Železničke stanice, kolue na Novom naselju, kao i Radnički, Agrovojvodina i Dnevnik i još nekoliko stambenih solitera na Limanu i Novom naselju. Sve ukupno radi se o oko 30 solitera i već od početka osamdesetih godina je preovladao stav da se ne zidaju visoki objekti, nego dovrše postojeći planovi i spratnost smanji na oko šest-sedam spratova.

Tokom poslednje dve decenije, jedini objekat koji je značajnije prekoračio visinu od sedam spratova je „Zonedova“ zgrada na Bulevaru Evrope od 13 spratova (zbog međuspratova i visokog prizemlja visina je zapravo 15 spratova).

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar