Foto robot: Ovo je slika srpskog dužnika za stan

Procenat klijenata koji je podneo zahtev za stambeni kredit u četvrtoj deceniji iznosi približno 53 odsto. Pre tridesete, na ovaj korak odlučilo se nešto više od 16 odsto klijenata, a posle 40. godine života - njih 31 odsto, navodi se u saopštenju banke.

Prosek godina muškaraca i žena kojima su odobreni stambeni krediti ove godine je bliži četrdesetoj, i iznosi 38,5 za muškarce, odnosno 39 za žene.

Prema analizi, iako su i cene kvadrata i kirije za izdavanje stanova bile u opadanju, u poslednjem periodu su neznatno povećane.

Tako prosečna cena iznajmljivanja dvosobnog stana u Beogradu iznosi približno 375 evra, u Novom Sadu 240, a u Nišu 180 evra.

S druge strane, prosečna mesečna rata stambenog kredita u evrima u 2016. i prvoj polovini 2017. godine u Beogradu je iznosila 325 evra, u Novom Sadu 245, a u Nišu 190 evra.

Ubedljivo najviše stambenih kredita u Erste banci podignuto je za kupovinu stanova u Beogradu, gotovo polovina (48 odsto), zatim u Novom Sadu i okolini (27%), dok u ostatku Vojvodine taj procenat iznosi osam, a u ostalim delovima Srbije 17 odsto.

Zanimljiva je i činjenica da su od ukupno plasiranih kredita Erste banke, 68 odsto podigli muškarci, a 32 odsto - žene.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar