Festival Eurosong podiže cene zakupa

Zbog popularnog festivala povećano interesovanje stranaca za iznajmljivanje stanova i kuća u Beogradu. Cene visoke, ali, ipak, znatno niže od hotelskih.

Da Beograd postaje sve interesantniji za turiste iz regiona, ali i za one iz Evrope i Amerike, potvrđuju i u agencijama koje se bave izdavanjem nekretnina. U nedostatku odgovarajućih hotela, ali i zbog visokih cena, raste broj onih koji se odlučuju za dnevno iznajmljivanje stanova u našem glavnom gradu. Interesovanje je znatno povećano i zbog održavanja Eurosonga, a ima i stranaca koji su već rezervisali stanove ili kuće, kako piše Politika.

­ Dobro smo se pripremili ­ kaže Vesna Zorić, vlasnica agencije Trijumf. ­ U ponudi imamo 15 dobrih stanova, a prve rezervacije zbog Evrosonga počele su da stižu pre tri meseca. Najviše zainteresovanih je iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije. Oni žele da iznajme stanove. Naši zakupodavci su dobro obavešteni, a interesovanje za Evroviziju im je prilika za dobru zaradu. Zato su podigli cene. Iznajmljivanje stana po jednom danu iznosi od 40 evra na Paliluli i Voždovcu do 150 evra pored „Arene“. Dakle, Novi Beograd je najskuplji, pre svega zbog kvalitetnih stanova, ali i dovoljno parking prostora. Iako će nekima izgledati da dnevno iznajmljivanje stanova mnogo košta, za boravak u dobrom hotelu treba izdvojiti znatno više novca.

­ Ima i onih koji žele da iznajme kuće na 15 dana ili na jedan mesec. Obično se radi o novinarskim ekipama iz pojedinih zemalja. Najviše ih interesuju kuće na Senjaku i Dedinju koje imaju pet, šest ili više spavaćih soba. Cena za njihovo iznajmljivanje iznosi od 3.000 do 5.000 evra. Stranci su dobro organizovani. Smeštaj rezervišu, uglavnom, elektronski, internetom. Ako im se dopadne ono što vide na sajtu, brzo reaguju. Obave rezervaciju, traže da im pošaljete ugovor i ako smatraju da je sve u redu, prihvataju. Više od 80 odsto stanova ili kuća stranci iznajmljuju putem interneta. Sa Šveđanima i Nemcima imamo odličnu saradnju. Isto je i sa Amerikancima. Oni su veoma jednostavni. Bitno je da nađu prostor kakav žele. Jedino na čemu insistiraju je, na primer, to što oni imaju malo drugačije standarde u smislu da je za njih jednosoban stan onaj koji, pored spavaće, ima i dnevnu sobu. U poslednje vreme ima i Bugara koji iznajmljuju stanove i poslovni prostor jer otvaraju firme, najčešće one koje se bave trgovinom ­ iznose svoja iskustva u agenciji Trijumf.

I zaposleni u Lider-rentu se slažu da ima sve više stranaca zainteresovanih za kraći boravak u Beogradu i zato su odlučili da im pripreme lepo iznenađenje:

­ Stalno pratimo situaciju na tržištu i kao ozbiljna agencija maksimalno ćemo se angažovati da pružimo najkvalitetniju ponudu i obogatimo nivo usluga da bi i vlasnici i zakupci bili potpuno zadovoljni. Uza sve to, školujemo i odgovarajuće kadrove koji idu ukorak sa novim trendovima i potrebama tržišta. Trenutno, strancima uglavnom izdajemo stanove putem preporuka. Cene dnevnog iznajmljivanja su od 30 do 100 evra, zavisno od lokacije. Ipak, to su mlađi ljudi kojima je iznajmljivanje stana mnogo isplativije od boravka u hotelu. Uostalom, u stanu može da se smesti više njih, dok se hotel plaća po osobi. Slovenci su najzainteresovaniji za iznajmljivanje stanova, a sve više ih ima i iz Bosne i Hercegovine. Austrijanci se, takođe, opredeljuju za dnevno iznajmljivanje stanova ili kuća, ukoliko nađu ono što im odgovara.

U agenciji Bogić-rent upozoravaju da vlasnici stanova često preteruju sa cenama, a ponuda u većini slučajeva nije onakva kakvu stranci očekuju.

­ Stranci tačno znaju šta žele i koliko za to treba da plate. Vlasnici često preteruju sa cenama. Na primer, ako bi realan zakup stana bio 500 evra, oni traže 1.000. Pri tom, stranci uvek traže stan koji ima nov i uredan nameštaj. U ponudi je malo prostora koji mogu da zadovolje njihove potrebe. Trenutno, dnevno iznajmljivanje stanova iznosi od 35 do 80 evra. Najviše zainteresovanih je iz Slovenije ­ ističe Mirjana Bogić, menadžerka agencije.

Dakle, dnevno iznajmljivanje stanova postaje sve primamljivije za strance, ali i vlasnike stanova koji u tome vide mogućnost za dobru zaradu. Naravno, nikako ne treba zanemariti činjenicu da je za strance vreme novac i da oni žele dobro osmišljenu ponudu i jednostavnu papirologiju. Kod njih se zakup ne obavlja na reč već isključivo posredstvom agencije i uz ugovor.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar