Exit povećao tražnju i cene stanova u Novom Sadu

Najpopularniji muzički festival u Srbiji - Exit, počeće 9. jula i trajaće do 13. jula u Novom Sadu, a svi ljubitelji muzike koji nameravaju da posete ovu manifestaciju, a nisu iz tog mesta, trebalo bi već da razmišljaju o iznajmljivanju stana.

Koliko će vas koštati smeštaj tokom Exit festivala zavisi najviše od toga da li ste zainteresovani za iznajmljivanje stana na dan, apartmana, kuće, ležaja u hostelu ili hotelu. Uporni, koji su spremni da traže, mogu da iznajme ležaj i za 10 evra za noć, dok iznajmljivanje cele kuće za grupu ljudi može da košta i do 1.500 evra.

Cene smeštaja
U agenciji za nekretnine Real House iz Novog Sada kažu za čitaoce “Halo oglasa nekretnine” da su neki fanovi rezervisali smeštaj za ovu priliku već u januaru, ali da još nije kasno da se nađe prenoćište po odgovarajućoj ceni i na odgovarajućoj lokaciji.

“U ponudi su kuće, stanovi, apartmani, a pokazalo se da su kuće slabije tražene”, kažu u ovoj agenciji.
Iznajmljivanje kuća, kako navode, košta od 500 do 1.500 evra, dok su stanovi jeftiniji, a cena se kreće od 100 do 300 evra.

“Ko želi da iznajmi apartman, to može da košta od 50 do 120 evra. Apartman mogu da uzmu po određenoj ceni za određeni broj osoba ili da iznajme u njemu ležaj, a tada je cena 20 evra po osobi”, navode u Real House agenciji.

Kako kažu, popularno je i izdavanje stana na dan, a cene se kreću od 60 do 100 evra. U agenciji Real House kažu da se zainteresovani najviše raspituju za centar, kao i za lokacije bliže tvrđavi. Prema njihovim rečima, uglavnom iznajmljuju stranci i građani iz bivših republika.

“Imamo već standardnu klijentelu, ali imamo takođe i slobodnih kapaciteta”, poručuju iz ove agencije.

Beže iz grada da oslobode prostor
Mnogi Novosađani će u vreme Exit festivala napustiti grad kako bi mogli da oslobode prostor za izdavanje. Tim pre što, kako sada stvari stoje, mogu da računaju da će u tih nekoliko dana uspeti da zarade bar prosečnu platu. Ako budu imali sreće, mogli bi da premaše očekivanja i da, ustupanjem stana za tih nekoliko dana, zarade dve prosečne plate.

“Izdajem stan u vreme Egzita već pet godina, a imao sam sreće da mi dolazi isto društvo iz Mađarske. Prve godine sam im za pet dana naplatio 200 evra, i nisam menjao cenu, jer su mi to sigurni i pouzdani gosti”, kaže Dragan S.

Naš sagovornik nije usamljen slučaj, a kako sam kaže, mnoge porodice te dane provode na selu, kako bi zaradili.

On kaže da u vojvodjanskoj prestonici ima oko dvadeset hostela, a veći broj ležajeva je već rezervisan. Neki su, primetio je on, duplirali cene, jer je tražnja za smeštajem velika. Ipak, svi koji požure, još mogu da se snađu.

Od Exita inkasirano više od 100 miliona evra
Organizatori ovog, sada već čuvenog muzičkog festivala, nedavno su saopštili da je srpska ekonomija do sada od Exita inkasirala više od 100 miliona evra. Oni su naveli da očekuju da će se u državni budžet, po ovom osnovu u narednih desetak godina, od Exita sliti još najmanje toliko novca.

Organizatori ove manifestacije podsetili su da je ujedno godišnja zarada srpske turističke privrede od tog muzičkog festivala procenjena na između 10 i 15 miliona evra, a ovi podaci se poklapaju i sa procenama Vlade Srbije. Naravno, jedan veći deo ovog iznosa otišao je i u ruke stanodavaca.

Kapije Petrovaradinske tvrđave otvoriće se 9. jula, kada će posetioci iz celog sveta proslaviti 15. rođendan Exita, sve do svetski čuvenog zatvaranja Dance Arena-e u jutarnjim časovima, tada već 13. jula.

Gosti iz 60 zemalja
Organizatori Egzita saopštili su nedavno da i njihove najnovije informacije pokazuju da je interes za ovogodišnji festival izuzetno veliki, a to pokazuje i ogromna potražnja za smeštajem.

“Očekuje se dolazak gostiju iz više od 60 država sa svih meridijana. Novosadski hotelijeri već trljaju ruke jer su za vreme "Exita" cene u hotelima dvostruko skuplje, zadovoljni su i brojni vlasnici privatnih stanova, jer svoje nekretnine izdaju strancima i zarađuju dodatni novac za letovanje ili neke druge potrebe”, naveli su organizatori.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar