Evropsko tržište nekretnina: Porasla ulaganja u studentske i staračke domove

Ukupni obim investicija na evropskom tržištu nekretnina u 2015. je iznosio 235 milijardi evra, što je za 17 odsto više nego prethodne godine, i prevazišlo je nivoe od pre početka globalne finansijske krize, navodi se u izveštaju konsalting agencije za nekretnine Savills.

„Kako će investitori aktivno nastojati da prošire svoj portfolio, ulaganja u nekretnine će se u 2016. širiti preko čitave Evrope“, kaže Marcus Lemli, finansijski direktor u evropskom ogranku Savills-a.

U izveštaju Agencije se naglašava da je oko 25 odsto investicija u komercijalni sektor nekretnina čine ulaganja u netradicionalna tržišta.

„Ono što podstiče ulaganja u ove sektore su neizbežne demografske promene širom Evrope„, komentariše Lydia Brissy direktor istraživanja u Savills-u. „Porast broja starijeg stanovništva i duži životni vek zahtevaju više kvalitetnih medicinskih usluga“, pojašnjava ona.

Investitori već uveliko koriste priliku da obezbede dugoročne prihode ulažući u privatne klinike i staračke domove u bogatijim zemljama poput Francuske, Velike Britanije i Nemačke, navodi se u izveštaju.

Neizbežan vid demografskih promena je i veliki priliv mladih ljudi u gradove . Kao rezultat toga, investiranje u studentske i đačke domove zabeležilo je visok nivo u proteklih 12 meseci, posebno u studentskim centrima u Holandiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

„Očekujemo širenje ovog trenda u velikim gradovima poput Amsterdama, Londona, Pariza i Madrida, ali je takođe zapažena povećana tražnja za đačkim i studentskim smeštajem u Dablinu, Barseloni i Stokholmu“, kaže Marcus Lemli.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar