Elektronske građevinske dozvole od 2016.

U Srbiji je zaživela primena novog Zakon o planiranju i izgradnji, a od 1. januara 2016. počinje i elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, izjavila je Aleksandra Damnjanović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvoj polovini 2015. izdato je ukupno 2.161 građevinska dozvola, što je najviše u poslednjih sedam godina, a Ministarstvo se u prethodnom periodu aktivno uključilo u kontrolu rada opštinskih i gradskih službi.

„U početku primene su izdate samo 202 građevinske dozvole u celoj Srbiji. Uočavamo rast svakog meseca i prema najnovijim podacima u julu je izdato 606 građevinskih dozvola i 880 rešenja, što su takozvane mini dozvole“, rekla je Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je reagovalo u svim lokalnim samoupravama, gde je utvrdilo da se zakon ne primenjuje.

„U početku primene je bilo malih nedoumica, što se uvek dešava kada promenite pravila ponašanja. Ministarstvo je intervenisalo i donelo podzakonska akta koja omogućavaju neposrednu primenu zakona u svim lokalnim samoupravama“, rekla je Damnjanović.

Ona je naglasila da se Ministarstvo priprema za sledeću fazu primene zakona, od 1. januara, kada će u Srbiji konačno početi da se izdaju elektronske građevinske dozvole.

„Izabran je softverski paket koji omogućava izdavanje elektronskih dozvola i već u oktobru Ministarstvo će zajedno sa svojim partnerima – USAID i NALED početi edukaciju zaposlenih za primenu tog sistema izdavanja građevinskih dozvola“, navela je Damnjanović.

Ona je rekla da se na osnovu broj izdatih građevinskih dozvola može reći da je puna implementacija Zakona o planiranju i izgradnji u toku, ali da je uočeno da neke opštine, na primer, traže od stranaka da dostave dokaze koje bi morale same da pribavljaju po službenoj dužnosti.

U saopštenju je navedeno da Ministarstvo intenzivno radi na otklanjanju tog problema.

U junu 2015. je izdato skoro 40 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na jun prošle godine.

Prema podacima Ministarstva, samo u julu je izdato tri puta više dozvola – 606, u odnosu na mart, što je bio prvi mesec primene zakona kada su izdate 202 dozvole po objedinjenoj proceduri brzog izdavanja građevinskih dozvola, zaključeno je u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar