Edukacija kupaca značajna za efekte energetske efikasnosti

Velika je disproporcija u razumevanju energetske efikasnosti od korisnika koji su malo ili nedukovani do investitora koji razumeju koristi energetske efikasnosti, ali da bi prodali objekte moraju da razumeju kupce, istakao je potpredsednik Farman holdinga Nebojša Crnobrnja na konferenciji o nekretninama i infrastrukturi u Beogradu.

On je rekao da korisnika interesuje koliko će uštedeti u odnosu na konvencijalnu zgradu i dodao da se nekada više energije potroši na edukovanje kupaca i korisnika nego na projektovanje i izgradnju.

Praksa pokazuje da je lakše vlasniku objasniti prednosti energetski efikasne zgrade, ako on sam može da upravlja i meri, naglasio je Crnobrnja, a teško ga je uveriti ako su sistemi zajednički a obračun proporcionalan.

On je ocenio da je na srpskom tržištu ne mogu investitori da postavljaju uslove kupcima, već da se moraju projektovati sistemi za energetsku efikasnost koje korisnik razume, ne može da ih pokvari a i za njih je obuka kod primopredaje obavezna.

Kompanija Farman daje najkvalitetniji proizvod za najrazumniju cenu, kazao je Crnobrnja, a u taj koncept umeće i dozu energetske efikasnosti u meri koja je prihvatljiva kupcu nekretnine.

Izvršni direktor Konstruktor grupe Ognjen Kisin istakao je da postoji veliki pomak kod termičkih svojstava materijala koji se u zgrade ugrađuju, što je poskupelo gradnju, ali je projektovanje potcenjeno, pa nema analize već se samo prenose ranije projektovana rešenja.

On je poručio da se mora više uložiti i vremena i novca u projektovanje kako bi i objekti bili energetski efikasniji.

Rezultati u energetskoj efikasnosti su manji od napretka tehnologije i uloženog novca, rekao je Kisin i istakao važnost obuke budućih korisnika za objekte koje koriste kao i optimizaciju objekata posle završetka izgradnje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar