Dulić: Legalizacija do 2012. godine

Stotine hiljada bespravnih objekata u Srbiji biće legalizovano u naredne dve godine, kaže ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

"Brzina tog procesa zavisi od organizacije u opštinama. Dužni smo da u narednih mesec dana izradimo pravilnik legalizacije i na tome intenzivno radimo," istakao je Dulić.

On je rekao da će novousvojeni Zakon o planiranju i izgradnji dovesti do toga da se "u ovoj veoma neuređenoj oblasti počne da uvodi red" i da Srbija postane atraktivna za strana ulaganja.

"Zakon je pomerio stvari u svim oblastima koje je zahvatio, kao što je obaveza donošenja planskih dokumenata na lokalnom nivou, pod pretnjom strogih sankcija prema opštinama koje ne donesu planove u naredne dve godine," ukazao je ministar.

On je objasnio da će taj zakon znatno ubrzati i olakšati procedure za izdavanje građevinskih dozvola, u čemu je Srbija bila jedna od najsporijih zemalja.

"Taj postupak je bio zakočen zbog neefikasnosti birokratije i korupcije. Zakon je, napokon, rešio pitanje svojine nad građevinskim zemljištem i prepoznao neophodnost da se podvuče crta i prihvati da je veliki broj objekata građen bez adekvatnih dozvola, što je izazvalo urbanistički haos", rekao je Dulić.

On je istakao da će to u narednom periodu omogućiti masovnu, jeftinu i efikasnu legalizaciju i dodao da je zakon pisan u interesu svakog građanina koji ima nameru da nešto gradi ili da kupi stan.

Govoreći o gradnji jeftinih stanova, Dulić je istakao da već postoje građevinske firme koje nude stanove koje ne mogu da prodaju po tržišnim cenama.

"Oni žele da uđu u program Vlade i spremni su da se odreknu značajnog dela profita. Ukoliko dođemo do neke prihvatljive cene, moguće je da će neki stanovi biti prodavani po ovom modelu već do kraja ove godine" rekao je Dulić.

Prema njegovim rečima, prava stanogradnja mogla bi da počne sledeće godine, a prvi efekti bi se videli već do kraja 2010. godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar