Država pomaže opštinama da brže ozakone objekte

Proces ozakonjenja objekata biće završen u mandatu ove vlade, a ministarstvo će pružiti svu pomoć lokalnim samoupravama da zakon brže sprovode, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Aleksandra Damnjanović.

- Za godinu dana od donošenja Zakona o ozakonjenju objekata doneto je 37.850 rešenja i završen popis 364.400 objekata. To jeste nedovoljno u odnosu na ukupan broj nelegalnih objekata u Srbiji, ali je mnogo više nego što je u istom periodu ozakonjeno po svim prethodnim zakonima o legalizaciji - rekla je Damnjanović.

Kako bi se proces ozakonjenja ubrzao, Ministarstvo je lokalnim samoupravama odredilo kvote koliko rešenja treba da donesu, u skladu sa brojem stanovnika i brojem nelegalnih objekata, i dozvolilo lokalnim samoupravama da zaposle ukupno 1.046 ljudi koji će raditi isključivo na poslovima ozakonjenja kako bi te kvote ispunili.

Kako je objasnila, trošak ugovora se procenjuje na oko 1,3 milijarde dinara, dok će jednokratni prihodi od taksi za ozakonjenje biti višestruko veći, odnosno 8,5 milijardi dinara.

Takođe, dodatni prihodi lokalnih samouprava od poreza na imovinu na ozakonjene objekte mere se stotinama miliona dinara godišnje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar