Dozvole brže, sporna konverzija zemljišta

Predlog novih rešenja kroz izmene Zakona o planiranju i izgradnji ušao je u javnu raspravu i do kraja meseca mogao bi da se nađe pred poslanicima.

Prema najavama potpredsednice Vlade i ministarke infrastrukture dr Zorane Mihajlović, zakonske izmene bi trebalo da omoguće izdavanje svih potrebnih dozvola za gradnju za samo 28 dana umesto kao dosad 269. Ideja je i da već u narednoj godini Srbija dobije sistem za elektronsko izdavanje papira neophodnih za gradnju.

- Od 2008. godine do danas pogoršao se ambijent za investitore po pitanju izdavanja građevinskih dozvola i Srbija je zabeležila pad na listi Svetske banke za 33 mesta, što je bio alarm za ovu vladu. Zato je donošenje ovog reformskog zakona važno isto kao i Zakon o radu ili set medijskih zakona - rekla je Mihajlovićeva.

Šta predviđaju izmene zakona o planiranju i izgradnji

-Jedna služba nadležna za proceduru izdavanja dozvola
- Formira se Centralni registar planskih dokumenata u RGZ
- Konverzija prava korišćenja zemljišta u pravo svojine po tržišnoj vrednosti. Ona se može umanjiti samo ako se dokaže da je u pitanju javni interes

Ministarka Mihajlović kaže da će svako ko je kupio preduzeće morati da privede nameni samo zemljište i za to će biti određen rok.

- Plaćanje konverzije zemljišta predviđeno je ako se zemljište ne privede nameni - objasnila je Mihajlovićeva.

Ukidanje parafiskalnog nameta

Ministarka Mihajlović najavila je da će biti ukinuta naknada za uređenje građevinskog zemljišta jer je to parafiskalni namet, ali će određeni iznos biti plaćan samo za stvarno opremanje zemljišta.

Ona je rekla da će konverzija moći da se plati na 120 rata ili odjednom sa 50 odsto popusta.

Stručna javnost upozorava da je temeljno pitanje ovog zakona konverzija prava korišćenja u pravo vlasništva.

- Kada je u pitanju konverzija, ne može naknadno zakonom da se umanji pravo stečeno ulaganjem kapitala. To znači da bi konverzija prava korišćenja u pravo svojine, bez naknade, trebalo da se primeni na sve već zaključene ugovore, uključujući i privatizacije, kao i na slučajeve dugoročnog zakupa zemljišta za koji je cela zakupnina isplaćena. Konverzija uz naknadu bi trebalo da se primeni samo na dugoročni zakup koji nije isplaćen u celosti, i to na preostali iznos duga zakupnine, objašnjava Đorđe Nikolić, predsedavajući Odbora za unapređenje regulativnog okvira u oblasti nekretnina Američke privredne komore.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar