Dokle se stiglo sa jeftinim stanovima?

Predstavnici gradova i opština predstaviće dosadašnje rezultate u pripremi dokumentacije za izgradnju stanova u svojim lokalnim samoupravama.

Plan je da se u nekoliko gradova i opština u Srbiji započne realizacija programa državne stanogradnje za zaposlene u vojsci, policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji po povoljnim uslovima, s obzirom na to da će, kako se najavljuje, prosečna cena kvadrata koštati oko 500 evra.

Premijerka je ranije poručila da je neophodno da se ubrza dinamika priprema za izgradnju stanova, kako bi se posle usvajanja zakonskog teksta moglo u drugom kvartalu ove godine početi izgradnja prvih 7.500 stanova čija je vrednost oko 220 miliona evra zajedno sa komunalnom infrastrukturom.

Grad Niš je pripremio dokumentaciju za početak izgradnje prvih 180 stanova u naselju Stevan Sinđelić, kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se u ovom gradu zida više od 1.500 stanova.

"Pokušavamo da odgovorimo potrebama koje se očekuju od nas kao Grada, u smislu obezbeđivanja lokacija koje ispunjavaju neophodne uslove. Pripremili smo jednu lokaciju na kojoj se može početi izgradnja, a u pripremi je i druga", kaže Bulatović.

Svi stanovi će biti izgrađeni u kratkom roku, obećava Bulatović i kaže da će se zidati i na lokaciji kasarne "Pantelej" u blizini Somborskog bulevara u tom gradu.

"Značajno je da državna Komisija stalno zaseda i radi, i da smo puno odmakli, a očekujemo početkom leta početak izgradnje stanova", najavljuje Bulatović.

Koliko će tačno Niš dobiti novih stanova zavisi od potreba i krajnjeg dogovora, ali prema rečima Bulatović, prevazilazi okvir od 1.500 stanova.

Kako bi se uopšte počelo sa državnim projektom izgradnje 20.295 jeftinih stanova u Srbiji, neophodno je menjati i određene propise i doneti "leks specijalis" zakon, kako bi se definisalo ko i pod kojim uslovima može da dobije povoljne stanove koje gradi država.

Za sada su poznate lokacije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju, a među gradovima koji su do sada iskazali potrebu da se i kod njih gradi su Užice, Čačak, Leskovac, Novi Pazar, Pančevo, Pirot, Požarevac, Prijepolje, Valjevo, Zrenjanin, Bor i Zaječar.

Prve procene govore da će u Beogradu biti izgrađeno 14.209 stambenih jedinica na pet lokacija, na opštini Čukarica - Makiško polje, na Novom Beogradu u Bloku 71 A, dve na opštini Palilula, kao i u Surčinu - Surčinsko polje.

U Kraljevu se predviđa 940 stambenih jedinica, a Grad je ponudio lokaciju "Voćareve livade" u naselju Ribnica dok su vranjanci Komisiji za izgradnju predložili šest lokacija za 818 stanova u Donjem Asambariru i Viktor Bubnju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar