Do stana u deset koraka

Kupovina stana je jedna od najvažnijih životnih odluka. Da biste tačno znali šta vas čeka na putu do željene nekretnine, predstavljamo vam deset koraka kroz koje morati proći kada kupujete stan i podižete stambeni kredit.

1. Odluka o kupovini stana je doneta
Pažljivo i strpljivo prikupite ponude, razmotrite uslove pod kojima se stanovi nude i uporedite ih sa vašim potrebama i mogućnostima.

2. Izbor stana
Pogledajte detaljno sve željene nekretnine i izaberite onu koja vam najviše odgovara – po lokaciji, veličini, strukturi, spratnosti, ceni... To mora biti stan koji ispunjava većinu vaših zahteva – jer će to biti vaš budući dom.

3. Provera stana i zahtev za kredit
Izabrali ste stan koji vam odgovara, sa vlasnikom se dogovorili za cenu i želite da ga kupite, ali pre toga obavezno proverite da li je stan uknjižen i da li ima tereta nad njim (hipoteka). Ukoliko je sve uredu, možete napraviti predugovor, a zatim i podneti zahtev za stambeni kredit.

4. Odobrenje kredita
Donošenje preliminarne odluke se u nekim bankama donosi u roku od 3 dana, a ukoliko imate kompletnu dokumentaciju, konačna odluka će biti doneta u najkraćem mogućem roku.

5. Kompletiranje dokumentacije
Ukoliko imate samo preliminarnu odluku, za konačno odobrenje vam je potrebno:
- Procena od ovlašćenog sudskog procenitelja za objekat koji je predmet hipoteke
- Vlasnički list za objekat koji je predmet hipoteke, koji vlasnik stana treba da izvadi u katastru nepokretnosti
- Dodatna dokumentacija u skladu sa odlukom banke

6. Potpisivanje ugovora i isplata
Ukoliko ste ispunili sve uslove za dobijanje kredita i on vam je odobren, sada je potrebno da sa prodavcem stana dogovorite datum potpisivanja ugovora i banci najavite da će tog dana biti isplata novca. Tog dana ćete sa vlasnikom potpisati i overiti kupoprodajni ugovor kod javnog beležnika.

7. Finiš pred isplatu
Na dan isplate kredita je, banci, potrebno dostaviti overen kupoprodajni ugovor. Takođe, potrebno je i potpisati i overiti založnu izjavu, podneti zahtev za upis hipoteke i ugovoriti polisu osiguranja imovine

8. Isplata kredita
U zakazanom terminu ćete potpisati ugovor o kreditu nakon čega se vrši isplata kredita.

9. Prenos sredstava prodavcu
Nakon isplate kredita koji će banka izvršiti na vaš račun, novac se direktno prebacuje na račun prodavca čime će isplata biti završena, a prodavac vam daje ključeve i vi postajete vlasnik stana.

10. Useljenje
Konačno ste ostvarili svoj san - imate stan u vlasništvu u koji možete odmah da se uselite. Dobrodošli kući!

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar