Do kraja 2017. biće gotova gradnja 75 stanova za izbeglice u Nišu

Do kraja 2017. godine biće izgrađeni stanovi koje će izbeglice iz zemalja bivše SFRJ moći da iznajme po povoljnijim cenama. Od ukupno 75 stanova, 60 će davati izbeglim porodicama u zakup, dok je 15 namenjeno za besplatno stanovanje socijalno ugroženih izbeglica.

Za najam stanova konkurisale su 72 porodice, a u toku je provera kandidata u republikama porekla, kažu u Komesarijatu za izbeglice.

Konkurs za besplatno korišćenje 15 stanova je završen, a kako je rekao poverenik za izbeglice Boris Nužda, i u ovom slučaju proveravaju kandidate.

- Te porodice nemaju mogućnost da plaćaju zakup jer nemaju ili imaju vrlo mala primanja, nemaju imovinu na teritoriji bivše republike, da bi mogli da je prodaju i obezbede sebi stambeni prostor - dodao je Nužda.

Niš je potpisao ugovor za izgradnju stanova u okviru regionalnog stambenog programa, a gradnju finansira Evropska unija sa više od 3 mil EUR. Kako kaže, prvobitni dogovor je bio da izgradnja bude završena do kraja 2017. godine. U toku je, dodaje Nužda, konkurs za izvođače radova, a projektom se bavi Jedinica za upravljanje projektima pri Ministarstvu u Beogradu.

U Nišu trenutno 90 osoba ima status izbeglice, a njima su na raspolaganju programi pomoći kako bi rešili svoje stambeno pitanje.

- Republika preko komesarijata u saradnji sa gradom može da im obezbedi stan, otkup seoskog domaćinstva ili pomoć u građevinskom materijalu na njihov zahtev - naveo je on.

Podsećamo da u okviru SIRP programa u Pasi Poljani u 74 stana već godinama žive izbegle porodice, dok su se neki od njih već vratili u zemlje porekla, dodaju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar