Direkcija najavila povraćaj kapare zbog obustave kredita

Građevinska direkcija Srbije (GDS) vratiće kaparu kupcima koji nisu dobili subvencionisane kredite u 2013. za stanove u naseljima "Stepa Stepanović" i "Dr Ivan Ribar" u Beogradu, najavila je danas predstavnica Direkcije Katarina Konc.

"Svi kupci stanova koji su, u takozvanom vakuum periodu, pretežno u novembru sklopili ugovore za kupovinu stana, a nisu uspeli da realizuju subvencionisane stambene kredite zbog obustave sredstava mogu da se obrate skupštini GDS sa zahtevom za raskid ugovora i povraćaj sa obrazloženjem", rekla je Konc Tanjugu.

Prema njenim rečima, Skupština GDS će se izjasniti o svakom pojedinačnom slučaju, ali stav menedžmenta GDS je takav da kupcima treba vratiti kaparu.

Reč je o kupcima koji su kaparisali stanove, u iznosu od pet odsto vrednosti nekretnine, a država je u međuvremenu obustavila program subvencionisanja stambenih kredita.

"GDS na osnovu ugovora ima pravo da zadrži kaparu, ali pošto su ovo specifične okolnosti, smatramo da bi bilo korektno da se njima vrati novac", naglasila je Konc.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita je u decembru objavila da više ne prima nove zahteve za subvencionisane kredite. Za 2013. je bilo planirano 1,7 milijardi dinara subvencija za stambene kredita, što je posle smanjeno na milijardu.

Konc je kazala da još nije bilo zahteva za povraćaj kapare i da GDS nema precizne podatke o kom broju kupaca je reč.

Postoji i drugi način rešavanja tog problema, a to je da kupci mogu da se obrate GDS za beskamatnu pozajmicu u iznosu do 9,1 odsto vrednosti stana za sve koji kupuju prvi stan i imaju pravo na povraćaj PDV - a.

Pošto su u 2014. obustavljeni subvencionisani stambeni kredit, a minimalno učešće za komercijalni stambeni kredit iznosi 20 odsto, GDS pozajmicom u vrednosti od 9,1 odsto vrednosti stana omogućava kupcu da uz samo 10,9 odsto sopstvenih sredstava obezbedi učešće.

Stopa PDV-a na stanove je od 1. januara povećana sa osam na 10 odsto tako da će maksimalan iznos pozajmice kupcu prvog stana iznosiiti 9,1 odsto.

Prema njenim rečima, u Stepi Stepanović na Voždovcu je od izgrađenih 4.616 stanova u 44 zgrade prodato oko 3.150 stanova. U ponudi je još 650 stanova, a ostalo je za Vojsku Srbije koja je dala lokaciju.

Ona je rekla da je ostalo u Stepi da u narednih 20 dana počne useljavanje još jedne zgrade, kao i u naselju Dr Ivan Ribar, gde je izgrađeni svih 707 stanova u šest zgrada.

U naselju Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu prodato je oko 612 stanova i još samo šest stanova je u ponudi, s obzirom da ostalo ide gradu Beogradu na ime lokacije.

Naselja "Stepa Stepanović" i "Dr Ivan Ribar" su građena na osnovu programa pomoći države građevinskoj industriji u uslovima krize.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar