“Diploma” upravnika zgrade košta 15.600 dinara

Bbudući profesionalni upravnici moraće ovih dana da "zagreju" stolicu, jer im u ponedeljak počinje ispitni rok. Komisija će počevši od 24. jula narednih nedelja proveravati znanje kandidata, koji su prošli obuku u Beogradu, nakon čega se očekuje i dodela prvih licenci. Za polaganje, izdavanje "diplome" i upis u registar moraće da izdvoje 15.600 dinara.

Rok za prijavu kandidata za polaganje ispita za dobijanje licence istekao je u petak. Pravo da steknu zvanje profesionalnih rukovodilaca stambenih zajednica imaće samo oni sugrađani, koji su prošli obuku Privredne komore Srbije(PKS). Oni su na časovima odslušali predavanja iz četiri oblasti, a koliko su savladali svojinsko pravo, karakteristike i održavanje zgrade, bezbednosne procedure, kao i komunikaciju sa stanarima, biće poznato nakon testiranja. Ispit, izrada "licence" i upis u registar koštaće ih 13.000 dinara plus PDV.

- Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dela, a polažu se četiri oblasti koje su predviđene Pravilnikom - kažu iz PKS. - Pismeni deo ispita, koji traje dva sata ima 40 pitanja, odnosno po deset za svaku tematsku oblast. Ukupan broj bodova na pismenom delu ispita je 100.

Nakon što odgovore tačno na 70 odsto pitanja iz svake oblasti, upravnici će moći da pristupe usmenom propitivanju.

- Kandidat je položio pismeni deo ukoliko je ostvario najmanje 70 bodova - kažu iz PKS. - Usmeni deo ispita, na kom kandidat dobija najmanje po tri pitanja iz svake tematske oblasti, a nakon što je prethodno položio pismeni.

Obaveštenje o rasporedu polaganja prvog dela biće objavljeno najmanje pet dana pre termina održavanja. Spisak sa redosledom kandidata, koji su stekli pravo na usmeni biće istaknut u roku od osam dana od dana završetka pismenog testiranja.

TRI KORAKA DO REGISTRACIJE

S obzirom na to da je sprovođenje novog Zakona o stanovanju izazvalo nedoumice kod sugrađana, kako bi olakšala postupak formiranja stambenih zajednica, Opština Stari grad na svom sajtu objavila je pojašnjenje.

- Zbog toga smo, upravo na zahtev naših komšija, napravili jednostavno uputstvo za sve one stanare, koji žele samostalno da formiraju uprave u svojim zgradama - kaže Marko Bastać, predsednik Opštine Stari grad. - Uputstvo o tome kako u tri koraka formirati stambenu zajednicu, zajedno sa potrebnim obrascima, nalazi se na našem sajtu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar