Dačić: U Srbiji u toku gradnja 1.647 stanova za izbegla lica

Ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić izjavio je u Zrenjaninu da je u 48 lokalnih samouprava u Srbiji u toku gradnja 1.647 stanova za izbegla lica.

Dačić je na svečanosti na kojoj su uručeni ključevi 11 stanova izbegličkim porodicima iz BiH i Hrvatske, u okviru potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa u Srbiji, najavio da se u narednom periodu očekuje i useljavanje zgrada u Loznici, Kladovu, Negotinu i Vršcu, kao i u beogradskom naselju Kamendin, gde je kamen temeljac postavljen novembra 2017. godine.

Navodeći da će u Zrenjaninu biti izgrađena još jedna zgrada sa 40 stanova za izbeglice, Dačić je rekao da je izgradnja stambenih jedinica u tom gradu samo jedan od segmenata ukupne realizacije regionalnog stambenog programa u okviru kojeg se dodeljuju stanovi, kuće sa okućnicom, građevinski materijal i montažne kuće.

"Cilj nam je da nakon dugog perioda razvijanja mehanizama samog programa budemo što efikasniji i da pomognemo našim sugrađanima koji su bili prinuđeni da izbegnu iz konfliktnih područja", rekao je ministar.

Dačić se zahvalio predstavnicima lokalne samouprave i građanima Zrenjanina na pomoći i solidarnosti prilikom prijema više stotina izbeglica i raseljenih lica, kao i svim zemljama donatorima i partnerima iz međunarodne zajednice koji podržavaju napore u rešavanju stambenih problema najugroženijih izbeglica iz Hrvatske i BiH.

Podsećajući da je vrednost Regionalnog stambenog projekta 285 miliona evra, od čega je EU obezbedila 232 miliona, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici najavio je da će u naredne dve godine u Srbiji biti izgrađeno još 2.500 stambenih jedinica za izbegla i raseljena lica.

"Do kraja prošle godine obezbedili smo više od 2.500 stambenih jedinica u Srbiji, a ovo je prvi događaj u ovoj godini kada predajemo ključeve za stanove. U naredne dve godine mi ćemo obezbediti još 2.500 stambenih jedinica sa ciljem da do kraja projekta obezbedimo ukupno više od 7.000 stambenih rešenja", rekao je Fabrici.

Uručenju ključeva stanova u Zrenjaninu prisustvovali su i komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i državni sekteratar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.

Regionalni stambeni program je zajednički, višegodišnji, u kojem učestvuju Srbija, Hrvatska, BiH i Crna Gora, a odnosi se na najugroženije izbegličke porodice. Program finansiraju Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunija, Češka, Slovačka i Mađarska.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar