Da li je isplativa potrošnja energije po utrošku? Grejanje jeftinije i do 30 odsto, ali ako imate dobru izolaciju

Račun za grejanje, ako ga plaćate po utrošku, može biti jeftiniji i do 30 odsto. Uslov je da živite u stanu sa dobrom izolacijom, u suprotnom trošak će za toliko biti veći.

Na ovaj način grejanje plaćaju svi koji su se uselili u zgrade sagrađene posle 2007. jer su od tada investitori u obavezi da stanarima omoguće da za grejanje plaćaju onoliko koliko su potrošili. Osim toga, nova gradnja s dobrom izolacijom, u kojoj prozori i vrata dihtuju, štedi energiju, pa tako i novac.

Sistem funkcioniše jednostavno. Na svaki radijator ugrađuje se kalorimetar, merač potrošnje toplotne energije na kome građani regulišu temperaturu u stanu i uključuju, odnosno isključuju radijatore koji im nisu potrebni. Merače potrošnje mogu da uvedu i oni koji žive u starim zgradama, ali pod uslovom da se svi stanari oko toga saglase, što se u praksi pokazalo kao najveći problem.

- Zimi se smrzavam, u stanu mi je maksimum 20 stepeni. Htela sam da pređem na plaćanje grejanja po utrošku, ali u tome nisam uspela jer se većina mojih komšija iz solitera s tom idejom nije saglasila, i ne mogu da ih ubedim u suprotno - kaže Anastasija Miletić iz Beograda.

Ako se vlasnici stanova ipak dogovore, skupština stanara upućuje zahtev toplani da im napravi analizu troškova koja pokazuje da li se ova vrsta naplate grejanja isplati ili im je bolje da nastave da plaćaju po kvadratnom metru. Ono na šta treba svakako računati je i trošak od u proseku 250 evra za samo uvođenje sistema, ali i na novac koji treba obezbediti za adaptaciju starog stana, odnosno cele zgrade.

- Preporučujemo da se pre prelaska na sistem naplate po utrošku uradi izolacija zgrade i promeni dotrajala stolarija, posebno loši prozori koji jedu toplotnu energiju. Takođe, građani koji su navikli da zimi po ceo dan drže otvorene prozore i greju ulicu trebalo bi da promene te navike, jer će ih u novom sistemu skupo koštati - objašnjavaju u kompaniji koja se bavi uvođenjem merača i ventila za naplatu grejanja po utrošku.

Spreman tek deo toplana
U Ministarstvu za energetiku kažu da je zakonski rok u kome su elektrane morale da uvedu mogućnost naplate po utrošku istekao pre godinu dana. “Najveći deo toplana je spreman u tehničkom smislu, ali nemaju sve lokalne samouprave svu potrebnu regulativu i akta. Prošle godine na tome nije insistirano jer su neke toplane imale problema zbog elementarnih nepogoda”, kažu u Ministarstvu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar