Da li je bolje živeti u kući ili u stanu?

Mladi bračni parovi često razmišljaju o tome da li je bolje živeti u stanu ili u prostranoj kući sa dvorištem. Činjenica je da obe varijante imaju i prednosti i mane, i zato valja dobro razmisliti.

Živeti u ušuškanom stanu ili prostranoj kući sa dvorištem daleko od gradske vreve, dilema je sa kojom se sve češće suočavaju ljudi u Srbiji, naročito mladi bračni parovi. O tome razmišljaju čak i oni, koji su već u svojoj "luci", ali se ponekad pitaju da li bi im bilo bolje da su doneli pravu odluku kada su rešavali stambeno pitanje. Činjenica je da obe varijante imaju i prednosti i mane.

Način života

Stan: Ovakav izbor više odgovara osobema koje mnogo rade, putuju, stalno su u gradu, posećuju kulturna i druga dešavanja.

Kuća: Porodični tipovi koji kuću smatraju svojim gnezdom i jedva čekaju da završe dnevne obaveze, pa da se vrate u svoj "hram", uvek pre biraju kuću. U njoj su jednostavno svoji na svome.

Održavanje

Stan: S jedne strane, mnogo je lakše stan učiniti čistim i urednim, jer je prostor manji i ne morate da vodite računa o fasadi i dvorištu. Ali, s druge strane, morate da računate na nepredviđene situacije i iznenadne troškove, pokvari se bojler u stanu iznad vašeg pa voda prodre i uništi vam plafon, da sarađujete sa komšijama kad pukne cev, pokvare se vrata i lift, napravi se nered na stepenicama, sneg i led tokom zime što zna da bude teško.

Kuća: Održavanje kuće zahteva daleko više vremena, posebno ako imate veliko dvorište i baštu, pa morate da se angažujete u svako godišnje doba, da budete i "baštovan" i "čistač", da bi sve to izgledalo "cakum-pakum" kao što želite.

Udobnost

Stan: U svom soliterskom "apartmanu" možete da uživate ukoliko nemate velike prohteve, ali ako želite da imate i garderober, prostor za kucu ili macu, sobu za vežbanje, teško da ćete moći da se zadovoljite.

Kuća: Za kuću kažu da je kraljica komfora, jer pruža mir, mogućnost da se osamite, uživate u privatnosti, pijete kafu u dvorištu, sunčate se, igrate se sa psom, sadite biljke. Imate podrume u koji ćete da odlažete nepotrebne stvari, potkrovlje u koje možete da smestite stari krevetac za bebu, obezbeđeno vam je parking mesto.

Troškovi

Stan: Ako želite da uštedite, onda birajte život u stanu, jer su mesečni troškovi održavanja uglavnom niži. Izbeći ćete bar paprene račune za grejanje.

Kuća: Skuplje je plaćati "prohteve" kuće, jer ona stalno traži da se u nju ulaže, pa kažu da je kao rupa bez dna. Ako jedne godine ne prokišnjava krov, sledeće ćete morati da uradite termo izolaciju.

Ponuda i potražnja

Stan: Mnogo je veća ponuda stanova na tržištu, i generalno za njima vlada zavidna potražnja. Ponuda obara cenu, jer su funkcionalni i ne preterano veliki uvek traženi.

Kuća: Problem sa kućama je što je stare potrebno renovirati, a za to treba mnogo novca, dok su nove uglavnom velike i samim tim skupe.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar