Da li će i za koga biti još jeftinih stanova?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obišli su juče (04.06.2018) ogledni stan iz državnog projekta stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti u naselju „Zemunske kapije". Zainteresovani pripadnici snaga bezbednosti, kojima su stanovi poput ovog u Zemunskim kapijama namenjeni, moći će da se uvere da će ti stanovi biti visokog kvaliteta, a po cenama koje su značajno niže od tržišnih.

Za stan poput ovog oglednog, koji ima 67 kvadrata, mesečna rata biće 18 evra, a gradnja tih stanova poguraće i druge grane privrede, a sve to pokazuje, zaključio je Vučić, koliko Srbija napreduje i kako ekonomija raste.

Kako je ranije rečeno, ove godine bi trebalo da počne gradnja jeftinih stanova u pet gradova za pripadnike snaga bezbednosti, u Nišu, Kraljevu, Vranju, Beogradu i Novom Sadu.

Jeftini stanovi će se prodavati po subvencionisanoj ceni od najviše 500 evra po metru kvadratnom, u šta je uključeno komunalno opremanje. Ukupno će do 2020. godine biti izgrađena 5.203 stana.

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, biće izgrađeno ukupno 1.578 stanova i to 190 stanova u Vranju, 188 u Nišu, po 200 u Kraljevu i Kragujevcu i po 400 stanova u Beogradu i Novom Sadu.

Od ukupno 5.203 stana, izgradnja 1.578 stanova iz prve faze počinje krajem avgusta, najpre u Nišu ili u Kraljevu.

Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe. Površina ovih stanova kretaće se od maksimalno 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove.

Premijerka je izjavila da su u budžetu izdvojena sredstva za prvu fazu gradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti i najavila da će radovi početi najkasnije do septembra.

Kako je rekla, do kraja 2019. biće završena prva faza u kojoj će biti izgrađeno 1.578 stanova, a radovi će početi prvi u Vranju i Nišu.

- Gradnja traje u između 12 i 14 meseci i do kraja 2019. biće završava prva faza - rekla je Brnabić nakon obilaska oglednog stana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Objasnila je da će prva faza početi u šest gradova, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kraljevu i Kragujevcu. Navela je da će stanovi biti površine između 32 i 92 kvadrata i da će oni moći da se prijave za bilo koju kvadraturu.

- Želimo da onima koji imaju porodice obezbedimo maksimalan konfor da im se odužimo za njihov rad i da omogućimo onima koji su mlađi da imaju uslove za razvoj karijere i stvaranje porodice.

Brnabić je kazala da će ukupno biti napravljena 5.203 stana i da se već traže i pripremaju nove lokacije. Premijerka je rekla da je već oko 19.000 pripadnika službi bezbednosti izrazilo interesovanje za stanove samo u ovih šest gradova. Ona je pozvala sve pripadnike snaga bezbednosti da dođu i pogledaju ogledni stan kako bi videli šta kupuju uz podršku vlade.

Brnabić je rekla da će to biti veoma kvalitetni stanovi sa 80 odsto domaćih materijala, što će pozitivno uticati na domaću građevinsku industriju.

- Ovi stanovi su u energetskom razredu C, što znači da će imati 20 odsto niže troškove za struju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar