Crna Gora – Zakon omogućio strancima da neograničeno kupuju zemljište

Kako piše B92 Crnogorska vlada usvojila je predlog zakona kojim je omogućila strancima da neograničeno kupuju zemljište.

"Radi se o veoma važnom zakonu, koji je do kraja moderan. Pošli smo od činjenice da nije moguće ograničavati građanima raspolaganje njihovom imovinom, odredaba novog Ustava i potpisanog Sporazuma o asocijaciji i pridruživanju Evropskoj uniji", objasnio je ministar finansija Igor Lukšić posle sednice vlade.

On je naveo da se ovo odnosi i na poljoprivredno zemljište, ističući da će ova odredba popraviti ekonomski položaj Crne Gore.

"Zadržali smo opštu odredbu da se drugim zakonom može, izuzetno, propisati da na određenim područjima nije moguće steći ovo pravo svojine, ali smo cenili da ne možemo ničim uvoditi barijere u trgovini nekretninama", rekao je Lukšić.

Druga novina ovog zakona je, kako je naveo, što omogućava prenošenje prava upravljanja i raspolaganja društvenom imovinom u trajno vlasništvo.

"Ukoliko društvene nepokretnosti nisu bile predmet privatizacije, ovim je predlogom zakona omogućeno pravo preče kupovine ili zakupnine onima koji su ih do sada koristili", objasnio je Lukšić.

On je dodao da će pravo svojine za nekretnine, koje su bile obuhvaćene bilansima pri privatizaciji, biti moguće pretvoriti u privatno vlasništvo kroz odgovarajući upravni postupak.

Predlogom zakona predviđena je mogućnost hipoteke, odnosno zaloge na objekte koji su u gradnji, što će, kako je naveo ministar, podstaći razvoj građevinarstva.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar