Crna Gora- Rusi ulažu 1,5 milijardu $ u izgradnju letovališta

Ruska kompanija Miraks grupa uložiće 1,5 milijardu dolara u izgradnju mondenskog letovališta između Budve i Bečića.

Ruski poslovni list Vedomosti piše da je Miraks grupa predstavila projekat "Astra Montenegro", na sajmu luksuzne robe "Millionair Fair" u Moskvi.

Za realizaciju projekta na obali Jadranskog mora već je kupljena parcela od devet hektara između Budve i Becića, za koju je, kako je izjavio član odbora direktora kompanije Aleksej Adikajev, izdvojeno 40 miliona evra.

Miraks grupa je planirala da na tom mestu izgradi oblakoder od 40 spratova, ali lokalne vlasti nisu dale saglasnost za takav projekat, piše ruski list. Za sada se rašćišćava teren za kompleks, koji će se, kako se navodi u prezentaciji kompanije, sastojati od apartmana, mini zoološkog vrta, vila, pristaništa za jahte i centra za razonodu.

Prema rečima Adikajeva, u toku je izgradnja objekta površine 90 hiljada kvadratnih metara uz investicije od 1.500 evra po kvadratu. Kompanija Miraks planira da izgradi oko dva miliona kvadratnih metara nekretnina, a investicije bi u tom slučaju mogle da premaše 1,5 milijardi evra.

Kompanija Miraks je proletos pokušala da se plasira na crnogorsko tržište, pretendujući na državni paket akcija u srpskoj turističkoj kompaniji Putnik, u čijem posedu je ostrvo Sveti Marko, površine 30 hektara i deset hotela na teritoriji bivše Jugoslavije, podsetile su Vedomosti.

Prema pisanju lista, ruske investitore u Crnoj Gori privlače čista priroda i lepi pejzaži, ali je nerazvijena infrastruktura veliki nedostatak.

"Astra Montenegro" nije jedini inostrani projekat kompanije Miraks. U avgustu je ova ruska kompanija za 340 miliona dolara kupila turski hotel "Sungate Port Royal" sa pet zvezdica i saopštila da namerava da pod tim brendom razvija mrežu luksuznih hotela u popularnim turskim letovalištima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar