Crna Gora: Prodaja opala, cene porasle

Budvanska rivijera ove zime je krcata neprodatim stanovima, ali umesto kupaca - napadaju je građevinari. Gradi se, duž obale bruje teške mašine, a u kancelarijama agencija za nekretnine caruje tišina duž "rivijere bisernih plaža" ovih dana varljive zime, uveliko bruje bageri, dizalice, okreću se na priličnoj visini džinovski kranovi, tutnje kamioni s betonom i drugim materijalima. Uveliko se grade novi stanovi u Budvi, njenom centru i po obodu već preizgrađenog polja, kao i južnije u Bečićima, Miločeru, Svetom Stefanu, Petrovcu... U soliterima koji su uveliko već izmenili primorski ambijent, uz samo more, i tik uz saobraćajnice na kojima je vozačima, ali i pešacima sve tesnije.

I dok uz more sinje, koje belasaju talasi u vreme juga i bure, koji se zimus smenjuju duž južnojadranske obale, zuje teške mašine, u kancelarijama agencija za nekretnine - tišina. Na hiljade stanova, izgrađenih ranije i dalje je prazno, grade se novi, a prodaja je - stala.

- Istina je, stanove za tržište grade novi i stari investitori, iako je promet nekretnina nikakav - kaže Dušan Ranković, vlasnik Agencije "Kamin", iz Budve. - Tek poneko navrati, pošalje mejl, interesuje se, pa onda brzo zaboravi radi čega je s nama kontaktirao. Oni koji se raspituju za našu ponudu traže uglavnom manje stanove, garsonjere, jednosobne od 30 do 50 kvadrata. Ali, pazara gotovo nema.

I statistika koju vode nadležni organi u Crnoj Gori, kaže da je promet nekretnina izuzetno slab. Za devet meseci prošle godine na području Budve prodato je svega dvanaest stanova. A u ponudi ih ima na raznim lokacijama, velikih i manjih, novosagrađenih uglavnom.

- I te kako je slabo interesovanje za kuće i placeve -objašnjava Ranković. - Malo ko hoće da plati za kuću 200.000 do 300.000 evra, ili kupi zemljište da bi, eventualno, gradio. Rusa je sve manje među potencijalnim kupcima, drugih stranaca takođe, tek poneki gastarbajter se pojavi, ali retko. Ponajviše interesovanja ima iz regiona, ali pravih kupaca je premalo.

I dok na jednoj strani ranije sagrađeni stanovi zvrje prazni, i grade se uveliko novi, za (ne)viđene kupce, cene ne padaju. Naprotiv - rastu!

- U pitanju je fenomen koji ne razumem, iako sam dugo u ovoj oblasti - ističe Ranković. - Rast cena je, istina, blag, ali i neshvatljiv. Tako, recimo, za kvadrat stana, koji je juče koštao 1.600, sada vlasnik traži 1.650 evra. Ili kuća koja je nuđena za 200.000, pošto je gazda koji je ponudio na prodaju stavio novu fasadu, sada traži 50.000 evra više.

I Dušan Ranković i njegove kolege kažu da je više razloga za veoma slabu prodaju. U prvom redu su u pitanju cene, koje su u proseku visoke i koje bi u ovakvoj situaciji trebalo da padaju (a one rastu). Na drugoj strani smanjio se broj Rusa, koji su od 2006. do 2008. kupovali za skupe pare (kvadrat su plaćali od 3.000 do 6.000 evra) kuće i stanove, ali i placeve. Ukrajinska kriza, pad rublje, ali i prevare koje su doživeli na jugu Crne Gore, uticali su da ih je sve manje među kupcima nekretnina. Dobar deo njih sada, iako za manje pare, dosta bezuspešno prodaje kupljeno pre osam, devet godina. I konačno, besparica u regionu i oprez gastarbajtera, učinili su svoje. Tako na najlepšem delu južnojadranske obale, što jeste svojevrsni paradoks i dalje grade stanove, iako su "zalihe" ogromne. Retki "prognozeri", malo u šali a delom ozbiljno, kažu da oni koji zidaju znaju "nešto više".

KVADRAT OD 1.100 DO 3.500 EVRA Kvadratni metar stana u Budvi košta od 1.100 do 3.500 evra. Najniže cene stanova su u prigradskim naseljima, koja se pružaju prema brdima iznad Budve, dok je u centru i u zgradama blizu same obale, kvadrat 2.200, 2.500 i do 3.500. Cena delom zavisi i od kvaliteta gradnje, odnosno komfora.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar