Crna Gora – očekuje se pad cena nekretnina

Crnogorsko tržište nekretnina je precenjeno i u narednom periodu treba očekivati pad tražnje i cena, ocenila je CBGCG.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je na osnovu sprovedenog istraživanja saopštila da su trenutne cene stambenih objekata u velikoj meri pod uticajem rasta cena nekretnina na primorju.
Evidentan je i efekat rasta tražnje, koji je posledica dve činjenice - kupovine stanova, na bazi prethodne prodaje nekretnina u primorskim mestima, i toga da je Podgorica postala glavni grad nezavisne države.

To je značilo otvaranje stranih ambasada, dolazak međunarodnih organizacija i povećanu tražnju poslovnog i luksuznijeg stambenog prostora, navodi se u izveštaju.

Rezultati su pokazali da je kvadratni metar stambenog prostora u Podgorici u avgustu u proseku koštao oko 1,7 hiljada evra - dvostruko više od proseka procenjenog na osnovu poreske prijave obveznika.

"Jedan od potencijalnih razloga što su stanovi ispod pet godina starosti nešto jeftiniji leži u činjenici da je značajan deo tih kompleksa izgrađen u prigradskim naseljima, kao i da je veliki broj kupljen u toku gradnje po povoljnijim cenama", navodi se u saopštenju.

CBCG je navela da prosečan građanin Crne Gore ako želi da kupi stan od 50 kvadratnih metara na kredit, prema sadašnjim uslovima banaka, mora da ima početni ulog jednak petini vrednosti stana ili oko 17 hiljada evra.

Ostatak od oko 68 hiljada evra, ukoliko želi da ga otplaćuje u periodu od 25 godina, po godišnjoj kamatnoj stopi od 7,18 odsto, koštaće ga mesečno 487,75 evra, daleko iznad prosečne neto zarade koja iznosi 338 evra.

Centralna banka je zaključila da je stambeni kredit za građane Crne Gore sa prosečnim primanjima daleko iznad njihovih mogućnosti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar