Crna Gora: Jeftini stanovi od jula

Javni poziv za građane koji žele da kupe stan u ovogodišnjem trećem projektu "Hiljadu plus" biće raspisan početkom jula, kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović. Rata za kredit od 40.000 evra će iznositi 220 evra.

Završen je javni poziv za komercijalne banke i za ponuđače stanova, a sada predstoji razmatranje njihovih ponuda.

- Nakon toga pravimo konačnu listu ponuđenih stanova i raspisujemo javni poziv za građane, koji prema planu treba da bude raspisan početkom jula - rekao je Čanović.

Uslovi su fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća i obrada kredita do 0,3 odsto.

- Rata za kredit od 40.000 evra će iznositi 220 evra, a 276 će biti rata za kredit od 50.000 evra - napomenuo je Čanović i dodao da je to na nivou prosečne rente za stan.

Dodao je da su popuste pripremili i notari.

Na javni poziv u okviru treće faze projekta "1000+" prijavilo se pet banaka: NLB Montenegro banka, Sosijete ženeral Montenegro, Crnogorska komercijalna banka, Lovćen i Erste banka.

U projektu "1000+" mogu učestvovati svi građani Crne Gore koji nemaju rešeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove. Kada je reč o dugoročnim hipotekarnim kreditima, oni će se dodeljivati sledećim ciljnim grupama: 40 odsto porodicama čiji je jedan član zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim parovima do 35 godina života i 30 odsto ostalim građanima Crne Gore koji ispunjavanju uslove projekta, a ne pripadaju prethodno navedenim ciljnim grupama, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva održivog razvoja su naveli da su prioritet, u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, imaju samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodice čiji je jedan član osoba sa invaliditetom, porodice sa decom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili deca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

POVOLjNO

"Projekat "1000+" predstavlja šansu za sve građane Crne Gore koji ispunjavaju definisane kriterijume da sebi i svojoj porodici obezbede stan po najpovoljnijim uslovima na tržištu. Za realizaciju treće faze projekta predviđena su sredstva od 20 miliona evra.

CENA OKO 1000 EVRA

Cena kvadrata neće biti veća od 1.100 evra, a budući da će u ponudi biti i stanova u starogradnji, u resornom ministarstvu se nadaju da će to uticati na smanjenje cena u novogradnji. U ponudi su stanovi svih struktura, jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi, i ono što je interesantno za ovaj projekat, to je da smo locirani na Siti keju. Oko 600 porodica će moći da dobije krov nad glavom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar