Cigle i cevi u dnevnoj sobi

Cevi, cigle i beton možda deluju hladno, ali su to osnovni postulati industrijskog dizajna koji je već godinama sve popularniji način da se uredi moderan dom.

MANjE je više - trebalo bi da bude ideja vodilja za ovaj svedeni stil. Bez mnogo nameštaja, samo ono što se svakodnevno koristi, sve mora da bude funkcionalno i bez nepotrebne dekoracije. Prilikom odabira nameštaja uzima se u obzir da li je potreban i koristan, jer ono što služi samo za ukras nema “prođu” u industrijskom stilu. Tačnije, ukrasi postoje, ali su veoma pažljivo odabrani.

NEZAVRŠEN izgled je prvi utisak, jer su cigle slobodno izložne oku posmatrača, umesto da su omalterisane. Takođe, beton nije okrečen. Cevi su vidljive, pa čak služe kao ograda ili nosač polica. Istina, takav izgled se dobija namerno, pažljivim planiranjem i korišćenjem neutralnih boja, drvenih i metalnih površina, nameštaja mirnih tonova.

VINTIDž nameštaj je, praktično, jedini ukras u ovakvom stanu. Udobnost je prioritet, pa svako po svom ukusu može da odabere omiljenu fotelju, trosed ili različite stolice iz bilo koje epohe. Mešavina epoha je poželjna, kao i stilova, jer je industrijski dizajn jednostavan i dozvoljava da se unesu zanimljivi detalji. Ne treba preterivati, jedan autentičan deo nameštaja je sasvim dovoljan.

SKLADIŠTA su sinonim za industrijski dizajn i najlakše se pretvaraju u stan iz snova, jer imaju dovoljno slobodnog prostora u kojem može da se radi šta god čovek poželi. Veliki prozori daju posebnu draž ovakvom prostoru, a da bi se to postiglo u klasičnom stanu, treba ukloniti zavese. Venecijaneri ili san-blok zastori treba da budu jedini ukras prozora.

CEVI koje vire iz zida treba ofarbati u bakarnu ili srebrnu boju. To je najlepši ukras u belom stanu. Sobe okrečene u belo podjednako dobro mogu da se uklope u industrijski dizajn, a kada se samo na jednom zidu postave ukrasne cigle ili se zalepi tapet sa zanimljivim printom, dobija se odličan efekat industrijskog prostora.

DRVO i metal se često kombinuju u industrijskom enterijeru, jer su poželjni neutralni i zemljani tonovi. Uz drveni sto idu metalne stolice, retro drveni čiviluk.

VOJNI otpad može da postane bolje mesto za kupovinu od prodavnica nameštaja. Vojna oprema je jeftina i može odlično da se upotrebi u svrhe industrijskog dizajna. Recimo, zelena ćebad su savršena da se od njih naprave jastuci ili pokrivači. Sanduci za municiju su uz palete najbolja osnova za komodu ili policu.

CRNA boja ne treba da dominira, ali u malim dozama na mudro odabranom mestu, daje elegantnu notu svakom prostoru. Još je bolje ukoliko je samo deo nameštaja crn, poput rama za slike ili jedne fioke, da ne bi “ugušio” ceo prostor. Recimo, bolje je kada su nogari od stola i stolice ofarbani u crnu boju nego kompletan nameštaj. Crno krzno umesto tepiha je takođe odličan detalj u stanu uređenom u industrijskom stilu.

CRNO-BELO KUPATILO

NEMOGUĆE je kompletan stan urediti u industrijskom stilu, osim ukoliko se ne preuređuje takav originalni prostor, poput skladišta.

Ipak, treba pratiti ideju da se izbaci sve nepotrebno i da se ne preteruje sa bojama i stilovima. Ito tako, loše je kada je dnevna soba moderna a spavaće izgledaju kao skladište koje je pregazilo vreme. Takođe, kupatilo se renovira retko, pa se ne treba priklanjati stilu koji vlada, već odabrati večitu, crno-belu kombinaciju ili neutralnu boju pločica i detaljima povremeno unositi svežinu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar