Cene ugradnje roletni i venecijanera

I u ovom blogu Vas informišemo kako da što lakše i povoljnije sredite vaš dom, pa priču i dalje nastavljamo o stolariji, tačnije o postavljanju i ugradnji roletni i venecijanera.

Roletne - najbolja zaštita od sunca i hladnoće

Potražnja za roletnama uglavnom počinje sa lepim vremenom i visokim temperaturama, jer one pružaju izuzetnu zaštitu od sunca. Međutim, osim leti, roletne su odlična zaštita i kada su niske temperature, naročito kada padaju sneg ili kiša.

Zato, ako prilikom zamene stolarije, niste ugradili roletne, ništa ne brinite, jer njih je moguće i naknadno postaviti, bez obzira da li imate drvenu, PVC ili aluminijumsku stolariju.

Postavljanje ili zamena roletni započinje detaljnim premeravanjem prozora i vrata na koje se planira njihova ugradnja. Nakon uzimanja mera, čeka se oko četiri do pet dana, van sezone, dok je u sezoni, period čekanja na ugradnju nešto duži i traje od 5 do 10 dana. Sama montaža ne traje dugo, pa za svega 10 – 15 minuta možete imati roletne na prozorima ili vratima.

Unutrašnje i spoljašnje roletne

Roletne se mogu ugrađivati sa unutrašnje, ali i spoljašnje strane. Ugradnju unutrašnjih roletni poželjno je raditi zajedno sa zamenom vrata ili prozora. Dok se ugradnja spoljašnjih roletni može vršiti u svakom momentu.

Ukoliko se odlučite za postavljanje spoljašnjih možete birati između plastičnih, PVC ili aluminijumskih, a sve one mogu imati spoljašnju ili unutrašnju kutiju, što sve zavisi od vašeg izbora. Najjeftinije su plastične, pa se cena njihove ugradnje kreće oko 35 evra po metru kvadratnom, ali je poželjno znati da su one najviše podložne oštećenjima, naročito deformitetima od sunca ili grada. Zbog toga vam predlažemo ugradnju PVC ili aluminijumskih roletni, čija se cena kreće od 45 do 65 evra po metru kvadratnom, a to sve zavisi da li su one rađene sa aluminijumskim ramom ili bez njega, ali i od toga kakav mehanizam podizanja, tj. spuštanja poseduju.

U širokom izboru roletni, možete birati i između onih koje poseduju elektromotore, kao i prekidače i daljinski upravljač koji olakšava podizanje/spuštanje.

Roletne sa četkicama

Najnoviji modeli roletni, jesu one čija kutija poseduje četkice, koje sa jedne i druge strane, prilikom podizanja i spuštanja roletne vrše njeno čišćenje. Zanimljiv je podatak da je kod ovakvih modela, kutija jajastog oblika, za razliku od zaobljenog i petougaonog na koje smo uglavnom navikli.

Ugradnja venecijanera od 12 do 15 evra po m²

Kao i kod ugradnje roletni i kod venecijanera veoma je važno da, na samom početku, majstor uzme precizne mere, a nakon 5 do 10 dana (zavisno od sezone) montaža je brza i ne traje duže od 10 minuta.

Ukoliko se odlučite za postavljanje venecijanera na jednokrilne prozore i vrata, poželjno je da se to vrši na staklo i to isključivo unutar lajsne. Na taj način venecijaner neće smetati prilikom otvaranja vrata ili prozora i hvatanja za ručku, kao kada biste ga postavili samo na krilo, čime ćete ga ujedno i zaštititi od oštećenja.
Napominjemo, da je zamena oštećenih lamelica na venecijaneru neisplativa, tj. uvek je bolje zameniti čitav venecijaner. Oštećenja lamelica na venecijanerima, koji se ne nalaze unutar lasjni, je i do 70 odsto veća nego kod onih koji se nalaze unutar nje.

Ugradnja međustaklenih venecijanera je znatno zahtevnija, ali i dosta riskantna, jer se bušenja vrše kroz krilo prozora, pa je mogućnost oštećenja stakla velika i može doći čak i do njegovog pucanja. Takođe, i ugradnja venecijanera na krovnim prozorima zahteva malo komplikovaniju motažu, pa je i cena nešto skuplja. Najbolja varijanata jesu aluminijumski venecijaneri, izrađeni od švedske trake, debljine 0.18mm na kojima su lamelice glatke, što će to dosta olakšati održavanje, nego kada su one „prskane“.

Cena ugradnje kreće se od 12 do 15 evra po metru kvadratnom, što sve zavisi da li želite vertikalni/viseći, krovni ili međustakleni venecijaner, kao i od kog materijala. Najskuplja ugradnja je kod krovnih prozora, 15 evra po m², jer ugradnja zahteva i postavljanje čeličnih sajli, kao i poseban sistem kačenja.

U svakom slučaju posao ugradnje roletni i venecijanera prepustite majstorima, jer ćete na taj način uštedeti vreme i novac, ali ćete i izbeći oštećenja na staklima i stolariji.

Održavanje i pranje venecijanera

Održavanje venecijanera je jednostavno i dovoljno ih je prebrisati najobičnijom pajalicom. Međutim, venecijaneri koji se nalaze u kuhinji u kojoj se usled kuvanja i isparenja, prljavština i masneće talože po lamelicama, zahtevaju skidanje sa prozora i čišćenje sunđerom ili truleks krpom. Prelažemo Vam, da ovo radite u kadi, koristeći tečnost za sudove.Venecijanere nikako nemojte brisati abrazivnim sredstvom kao što su ona za održavanje kupatila, lavaboa jer ona u potpunosti nagrizaju sloj eloksaže ili plastifikacije same trake, pa se svi slojevi završne obrade trajno oštećuju i nemoguće ih je popraviti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar