Cene grejanja za sada miruju

U „Elektranama” poručuju da su spremni za 15. oktobar jer je remont, vredan 1.384.000.000 dinara, uspešno završen. – U rezervoare se doprema oko 50.000 tona mazuta.

Radijatori u više od 300.000 stanova koji su priključeni na toplovodnu mrežu „Beogradskih elektrana” biće topli od 15. oktobra. Dve sedmice ranije počeće desetodnevne funkcionalne probe sistema, ali nadležni najavljuju da će rad svih postrojenja biti podvrgnut dodatnoj proveri i pre tog zvaničnog roka (1. oktobar) koji je propisan gradskom odlukom o isporuci toplotne energije.

Da li će u narednoj sezoni grejanje poskupeti sa sadašnjih 113 dinara po kvadratu, za sada nije poznato. Kako objašnjavaju u „Elektranama”, jedan od ključnih parametara za korekciju je usklađivanje cena energenata koje toplane koriste u procesu proizvodnje.

– Cene energenata su za sada prilično stabilne, tako da ne treba očekivati ni korekciju cene toplotne energije – poručuju u ovom preduzeću, podsećajući da konačnu odluku o tome ipak donosi Skupština grada koja je osnivač ovog javnog preduzeća.

Nadležni poručuju i da su spremni za novu sezonu jer se remont, vredan 1.384.000.000 dinara, uspešno privodi kraju. U rezervoarima će biti uskladišteno oko 50.000 tona mazuta, a ne očekuju se ni problemi u snabdevanju prirodnim gasom, koji u proizvodnji energije učestvuje sa 86 odsto.

– Taj novac namenjen je investicionom i tekućem održavanju sistema, rekonstrukciji daljinskog sistema. Što se tiče mazuta, koji u proizvodnji energije učestvuje sa oko 13 procenata, njegovo skladištenje je u toku, a za sezonu 2014/2015. ugovorena je nabavka u količini od 42.000 tona – uveravaju u „Elektranama”.

U toku remonta se radilo na kotlovima u toplanama „Novi Beograd”, „Zemun”, „Dunav”, „Voždovac”, „Batajnica”, „Cerak”, „Banovo brdo” i „Novi Beograd”. U toplani „Medaković” je zamenjen gorionik na vrelovodnom kotlu što, dodaju nadležni, znatno doprinosi efikasnijem radu, smanjenju buke i boljem sagorevanju emisije štetnih gasova u vazduh.

– U toku je i modernizacija 18 predajnih stanica koje pripadaju grejnom području kotlarnice „Centar visokih vojnih škola”. Na više lokacija u gradu trenutno se proširuje toplovodna mreža, rekonstruišu dotrajale deonice čime se stvaraju uslovi za gašenje lokalnih kotlarnica zagađivača. Trenutno se obnavljaju i povećavaju dimenzije toplovoda u Preradovićevoj ulici u dužini od 300 metara, a posao će biti završen do sredine meseca. I na grejnom području TO „Miljakovac” privodi se kraju obnova magistralnog toplovoda od Srpskih udarnih brigada do Ulice Pere Velimirovića – nabrajaju u „Elektranama”.

Prosečna godišnja potrošnja energenata

350 miliona kubika prirodnog gasa

46.000 tona mazuta

3.500 tona biomase (pelet i briket)

Prosečna dnevna potrošnja energenata

– prirodni gas 2.500.000 kubika

– mazut 500 tona

Oko 30.000 stanova ima toplu vodu

Sanitarna topla voda, čija temperatura dostiže 50 stepeni Celzijusovih u predajnoj stanici, stiže do više od 30.000 stanova u Beogradu. Godišnje se korisnicima isporuči oko 2,2 miliona kubnih metara potrošne tople vode. „Elektrane” zapravo zagrevaju hladnu vodu iz „Beogradskog vodovoda” u toplotnoj predajnoj stanici koja preko razvodne mreže dolazi do slavina korisnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar