Cena kvadratnog metra stana u Jagodini 64.356 dinara

Skupština grada Jagodine, utvrdila je prosečnu cenu kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za narednu godinu i donela odluku da kvadratni metar stanova i kuća u prvoj zoni iznosi 64.356 dinara, a građevinskog zemljišta 6.050 dinara.

Cena kvadratnog metra poslovnih zgrada u ovoj zoni je 101.550 dinara a garaža i garažnih mesta 30.000 dinara, stoji u odluci koju su odbornici usvojili jednoglasno i bez diskusije.

U drugoj zoni kvadratni metara stanova i kuća je 52.131, građevinskog zemljišta 1.956, poljoprivrednog zemljišta 540, šumskog zemljišta 275 dinara, poslovnih zgrada 59.776, garaža i garažnih mesta 28.000 dinara.

U trećoj zoni, građevinsko zemljište je 792 dinara, poljoprivredno 91,60, šumsko 55 dinara a stanova i kuće 28.544, poslovnih zgrada 30.000 i garaža 15.000 dinara.

Sednici je presedavao predsednik Skupštine grada Dragan Marković – Palma.

Cena za stanove i kuće su neznatno uvećane u odnosu na ovu i prošlu godinu, a smanjene za poslovni prostor, stoji u obrazloženju odluke. Stopa poreza na imovinu građana za narednu godinu, prema odluci je do 0,3 i do 0,4 odsto, zavisno dali porezni obaveznik vodi poslovne knjige i „one su kao prošle godine i u okviru poreskih stopa definisanih zakonom“.

Odbornici su doneli i odluku da stopa amortizacije bude 0,8 odsto, kakav je bila i prethodne dve godine.

Odluka je danas stupila na snagu a cene će se primenjivati od 1. januara 2016. godine.

Odbornici su doneli i Odluku da se male firme naredne godine oslobode plaćanja lokalne takse a većim firmama taksa se umanjuje za oko 5,7 odsto.

Prema ovoj odluci preduzetnici i pravna lica sa godišnjim prihodom do 50 miliona dinara na teritoriji grada Jagodine, oslobođeni su plaćanja takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, a drugima je umanjena i određuje se prema prosečnoj zaradi.

Srednja preduzeća, sa prihodom iznad 50 miliona plaćaće „do dve prosečne zarade, a velika do tri prosečne zarade“, stoji u brazloženju.

Prosečna plata u Jagodini od januara do avgusta bila je 45.914 dinara što je manje za oko 5,7 odsto u odnosu na isti period lane (48.563) i za toliko je manja visina lokalne komunalne takse sada.

U odluci Skupštine grada, stoji, „da će pravna lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i naftinim derivatima, proizvodnje i trgovine na veliko duvanom i duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefinskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, noćnih barova, diskoteka, bingo sala, komunalne takse plaćati najviše do deset prosečnih zarada, što je oko 451.940 dinara“.

Preduzetnici i pravna lica s prihodom do 50.000.000 dinara i lane su u Jagodini bile oslobođene komunalne takse.

Skupština je donela i odluku o oslobađanju poljoprivrenika poreza na imovinu za poljoprivredno i šumsko zamljište u 2016.godini.

Ova odluka je donesena „zbog teške ekonomnske situacije i stvaranja boljih uslova za razvoj poljoprivrede“, navodi se u obrazloženju.

Poljoprivrednici Jagodine su ovog poreza bili oslobođeni i poslednjih šest godina „u cilju prevazilaženja ekonomske krize i pomoći poljoprivredi grada Jagodine da ublaži posledice krize u ovoj grani delatnosti“.

Prema poslednjem propisu poljoprivrede, u Jagodini ima 6.358 poljoprivrednih domaćinstava, koji obrađuju 18.790 hektara zemljišta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar