CENA KVADRATA 3.000-4.000 EVRA Ovo su beogradska naselja sa NAJSKUPLJIM NEKRETNINAMA

Podaci Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) govore da treći kvartal ove godine beleži prosečnu cenu kvadrata u Beogradu od 1.156,40 evra, što je za 40 evra više nego u prethodnom kvartalu i za 58 evra više nego u istom periodu prethodne godine. To bi dakle značilo da stan od 60 kvadrata koji ste lane mogli da kupite za 66.000 evra, sada košta 3.500 evra više!

- U pitanju je Domex index cena nepokretnosti NKOSK portfolija koji se odnosi samo na nepokretnosti kupljene stambenim kreditima banaka osiguranih kod Korporacije - napominje Jelena Juraković ispred NKOSK-a.

Budući da ove brojke ne obuhvataju celokupan promet nepokretnosti u gradu, za stručno mišljenje obratili smo se i zaposlenima u agenciji za nekretnine koji su potvrdili tendenciju blagog porasta cena stanova.

- Kvadrati beleže blagi porast cena, a najviše u Mirijevu. U tom naselju se dosta gradilo u proteklom periodu, te se sada gotovo ne može naći kvadrat jeftiniji od 1.000 evra, što je ranije bila prosečna cena za ovaj kraj. Ona je sada skočila za deset do 20 odsto. Novogradnja, naravno, još je skuplja i tu se cene stanova kreću oko 1.400 evra po kvadratu - kaže Milić Đoković iz agencije za nekretnine.

Osim što novogradnja znači i višu cenu, ona se formira i u zavisnosti od strukture objekta i lokacije.

- Banovo brdo, Čukarica i Novi Beograd primer su konstantno dobre cene. Recimo, na novobeogradskim lokacijama kvadrat košta između 2.000 i 3.500 evra. Nešto jeftiniji je Savski venac, kao i Zemun, iako je proteklih godina dosta poskupeo, te su se ranije kvadrati prodavali za oko 1.100, a danas idu i do 1.800 evra.

Vračarska opština, ipak, još uvek drži rekord.

- Stanovi kod Hrama Svetog Save i u okolini vrede između 3.000 i 4.000 evra. S druge strane, obodni deo grada jeftiniji je i po više puta. Stanovi na Banjici i Lekinom brdu prodaju se za oko 1.400-1.500 po kvadratu, Miljakovac, Kanarevo brdo, Vidikovac i Braće Jerković za 1.100-1.200, dok je cena u Krnjači ili Borči od 800 do 1.000 evra u proseku.

U Beogradu se nastavlja gradnja stambenih objekata.

- Objekti se u velikoj meri grade na Novom Beogradu, u Zemunu i na Voždovcu, i to mahom oni kapitalni. Novoizgrađeni objekti, a naročito veliki tržni ili poslovni centri, podižu cenu kvadrata u okolini. Pomenuto Mirijevo je ranije bilo "kraj sveta", a danas se to drastično promenilo.

Inače, najveći oglasnik nekretnina u Srbiji je sajt Nekretnine, gde u svakom trenutku možete videti najbolju ponudu iz svih gradova naše zemlje.

MANJE KUPOVINE UZ OSIGURANJE NKOSK

Interesantno je da je prema podacima Nacionalne korporacije broj prometovanih nepokretnosti u Beogradu dosta opao - sa 922 nepokretnosti u drugom, na samo 779 u trećem kvartalu ove godine.

Ipak, moguće je da je reč samo o sezonskom uticaju.

POJEFTINJENJE NA SVAKE ČETIRI GODINE

Prosečna cena novogradnje u prvoj polovini godine pojeftinila je za oko 11.000 dinara u odnosu na 2016. Ipak...

- Postoji takozvani životni ciklus u građevinskom sektoru, koji traje oko četiri godine. Toliko je otprilike potrebno da se nabavi plac, prikupi potrebna dokumentacija i podigne objekat. Tada tržište nekretnina beleži pad cena. Ovo pravilo pomereno je zbog krize koja nas je zadesila 2008. Jedan pad usledio je na prelazu iz 2012. u 2013, a sada kao što smo videli bio je jedan i u 2017. - zaključuje Đoković.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar