Bugarske nekretnine opet atraktivne za strane investitore

Bugarska je u septembru bila jedna od najpopularnijih destinacija za strane investitore u oblasti nekretnina, vrativši se u Top 10 destinacija, prvi put u 18 meseci.

Prema analizi portala, bugarska obala je ponovo u fokusu stranih ulagača.

Rast interesovanja za bugarske nekretnine porastao je u trećem kvartalu 2016. godine 70 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, i 1 odsto više nego u prvom tromesečju ove godine.

Analiza takođe, pokazuje pomeranje fokusa investitora sa planinskih centara na toplija područja obale Crnog mora. Tako se u prvih devet meseci 2016. godine 30 odsto upita odnosilo na okolinu Burgasa a 13% na područje Varne. Ova dva primorska mesta čine skoro polovinu tražnje nekretnina. Na Sofiju, Blagoevgrad i Bansko odnosilo se 14% upita, a na Borovec 7 odsto.

Agenti za nekretnine pri “BulgarianProperties” ukazuju na rastući interes za odmarališta u Burgasu.

Povećano interesovanje za nekretnine u Bugarskoj posledica je britanskog referenduma o napuštanju EU. Oštar pad funte prema evru i drugim vodećim svetskim valutama usmerilo je investitore prema prihvatljivijim opcijama.

“Oštar pad funte prema evru učinio je tradicionalna tržišta nekretnina skupljim, usled čega investitori traže nove destinacije”, smatraju analitičari “MoveChannel”.

To potvrđuju i izveštaji španskih agencija za nekretnine koji kažu da se britanski kupci (tradicionalno najbrojniji strani kupci španskih nekretnina) okreću manjim tržištima.

Istovremeno, Bugarska beleži značajan rast tržišta nekretnina., sa rastom cena 6,4 odsto u drugom kvartalu 2016. godine, što se nadovezuje na rast od 4,6% u prvom tromesečju i 4 odsto u poslednja tri meseca 2015. godine, prema podacima nacionalnog Statističkog zavoda.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar