Brestač

Brestač je naseljeno mesto u opštini Pećinci, u sremskom okrugu u Vojvodini, Srbija. Prema popisu iz 2002. bilo je 1.066 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1.031 stanovnika).

Prema predanju, Brestač je dobio naziv po tri velika bresta, koja su se videla sa velike udaljenosti i služili su kao orijentir. Trenutna osnovna škola u Pećincima je premeštena baš iz ovog sela. U centru sela se nalazi spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu, a takođe se tu nalazi i bezdan iz kog je nekad tekla prirodno čista izvorska voda, ali je izvor presušio. U centru Brestača se takođe nalazi i crkva posvećena Sv. Arhangelu Gavrilu, a freske unutar i izvan crkve je oslikao poznati srpski slikar Stojan Aralica, koji je neko vreme živeo i radio kao učitelj u ovom selu. Najbrojnije porodice ovog sela su Stojakovići i Sretkovići.

Demografija

U naselju Brestač živi 821 punoletni stanovnik, a prosečna starost stanovništva iznosi 38,6 godina (36,8 kod muškaraca i 40,4 kod žena). U naselju ima 308 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,46.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine).

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar