Bor: Cena nekretnina stabilna, bez pada prometa

U Boru godišnje u proseku stotinjak stanova promeni vlasnika, za razliku od drugih gradova u Srbiji u kojima kupovina i prodaja drastično opada. I dok u drugim krajevima i cena po kvadratu stambenog prostora konstantno pada u Boru se takođe nije menjala.

Kao i pre nekoliko godina kvadratni metar u starom delu Boru košta od 200 do 250, a prema Četvrtom i u Novom gradskom centru od 400 do 450 eura.

„Bor je grad u kojem je u vreme stare Jugoslavije sagrađeno najviše stanbenih jedinica, na tri stanovnika stan ili kuća. Iz tog razloga cena je najniža, ali se i ne menja“ - kaže vlasnik Agencije „Fontana“ Zoran Janković.

Osim agencija, odnedavno i Javno preduzeće za stambene usluge u Boru posreduje pri kupoprodaji nepokretnosti. Pošto je reč o novoj delatnosti interesovanje kupaca koji traže ovu uslugu još uvek nije veliko.

„Mi samo posredujemo pri kupovini i prodaji stanova i za te usluge naplaćujemo tri odsto ukupne vrednosti. Mislim da smo najjeftiniji“ - kaže referent za investiciono održavanje u JP za stambene usluge Dragana Živković.

S obzirom na nove mere Vlade kojima će biti omogućena kupovina jeftinijih stanova i u Boru se očekuje smanjenje cene kvadratnog metra.

„Cena stanova u Boru zavisiće od restrukturiranja RTB-a, ali i novih mera Vlade što znači da će doći do pojeftinjenja“ - dodao je na kraju Zoran Janković.

Zbog hiperprodukcije na borskom tržištu nepokretnosti smanjena je prodaja i kupovina poslovnog prostora tako da je veliki broj lokala prazan. Cena kvadratnog metra u ulici Moše Pijade je 1. 000, a u perifernim delovima grada 200 eura.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar