Biće i u Srbiji: Svaka nekretnina na klik

Zahvaljujući projektu objedinjavanja katastarskih snimaka, Srbija bi do 27. novembra trebalo da dobije centralnu bazu podataka zemljišne administracije.

To će omogućiti zainteresovanima da jednim klikom dođu do pouzdano ažuriranih podataka o svakoj nepokretnosti na teritoriji republike Srbije.

Na konferenciji "Satelitski snimci za potrebe održivog razvoja u periodu 2015-2030 / SD4SD", predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Republičkog geodetskog zavoda i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), predstavili su prednosti korišćenja satelitskih snimaka kako u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, tako i za potrebe ozakonjenja objekata.

"Velika akcija ministarstva i Geodetskog zavoda dovela je do toga da sada u svakoj opštini možemo pristupiti satelitskom snimku i na jedan vrlo precizan način utvrditi vreme izgradnje objekta. Moramo završiti taj veliki posao do 27. novembra a tada ćemo konačno kao država imati svojinsku evidenciju, znaćemo tačno koliko je objekata i u kom su statusu upisani u katastar nepokretnosti", kaže Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema rečima Borka Draškovića, v.d. direktora Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), reč je o međunarodnom standardu upotrebe podataka sa satelitskih snimaka na vrlo efikasan, brz i lak način pružaju informacije onima koji se bave prostornim podacima.

"U ovom trenutku Republika Srbija je vlasnik satelitskog snimka koji pokriva celu teritoriju naše zemlje i faktički imamo evidenciju svih nepokretnosti u digitalnom obliku. Da bi građani ostvarili upis prava nad tim objektima potrebno je da se obrate RGZ-u sa potrebnom dokumentacijom i taj upis će biti izvršen u predviđenom zakonskom roku", kaže Drašković.

Ovaj sistem biće od koristi investitorima kako bi uradili analizu lokacija koje žele da preuzmu jer pruža precizne podatke o infrastrukturnoj mreži, gustini naseljenosti, pokrivenosti u ekonomskom smislu - gde su deponije, industrijski objekti itd, dodao je Drašković.

Osim toga, satelitski snimci poslužiće pri radu na masovnoj proceni nepokretnosti, koja će poslužiti kao osnov i za poresku reformu jer će se, njihovim korišćenjem, nepogrešivo znati ko i kakvom imovinom raspolaže na teritoriji Republike Srbije.

Predstavnica UN FAO Rumiana Tončkovska istakla je da Svetska banka i UN FAO podržavaju kontinuirani razvoj u oblasti zemljišne administracije.

"U vašoj zemlji sada postoji više različitih IT sistema koji se nalaze na lokalnim, opštinskim nivoima, a potrebno je da on bude jedinstven. To je ono što će doneti projekat Svetske banke i omogući će da jednim klikom, u bilo kom trenutku, utvrde koji je status nepokretnosti bilo gde u Srbiji", kaže Tončkovska.

Projekat centralizovanja satelitskih snimaka realizuje se na osnovu ugovora koji je Vlada republike Srbije potpisala sa Svetskom bankom, a njegova vrednost je 44 miliona dolara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar