BG: Zgrade niču kao pečurke bez ikakvog reda

Da li će se ikada stati na put divljoj gradnji? Vlada predlaže da se donese novi zakon, koji bi sutra trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Zgrade niču kao pečurke posle kiše, bez reda, bez dozvola, a do investitora je nemoguće doći.

Bahatost pojedinaca i nemoć ili okretanje glave države od problema izgleda da su najočigledniji u građevinskoj industriji.

Novi zakon ne sprečava rušenje nelegalnog objekta, ukoliko je investitor pokrenuo spor pred upravnim sudom, ali otvara i mogućnost da država nadoknadi štetu ukoliko na kraju procesa presuda bude u korist investitora.

"Zakon o ozakonjivanju je jedna stvar, a zakon o nelegalnoj gradnji je donet još 2015, gde kaže ako se počne objekat bez građevinske dozvole da je to kriv delo i da je tu zaprećena kazna do tri godine zatvora. Ja ne znam da je neko procesuiran što se toga tiče", kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

I stvarno, kada se pogleda po Srbiji, a naročito po Beogradu, objekti se grade na sve strane bez dozvola i suprotno urbanističkim planovima.

Rodić smatra da su katalizator divlje gradnje lokacijske dozvole, koje se sada produžavaju na dve godine, a na osnovu njih investitor započinje gradnju, ali često umesto predviđena dva, nikne osam i više spratova. Sve ove da ih tako nazovemo uslovne pogodnosti u zakonu stvaraju nezdravu konkurenciju.

"Da ljudi koji pošteno rade i plaćaju sve komunalije i zemljišta stvarno budu konkurentni na tržištu, a ne da ilegalna gradnja gde se ne plaćaju ni komunalije čak ni zemljište, gde se divlja sa gradnjom, gde je pitanje kvaliteta, gde u 90 posto slučajeva su prevareni kupci koji uzimaju takve objekte, znači stanemo na put", ističe on.

Novi zakon predviđa i uvođenje obaveze da se za svaku zgradu proverava da li se nalazi na satelitskom snimku iz 2015. godine, i da ukoliko je nema, nadležni ne mogu da je legalizuju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar