Besplatna kuća za one koji žele da se vrate na selo

Više od 270 vojvođanskih porodica želi da se vrati iz grada na selo ili da ostane na selu da živi, pokazuju rezultati konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća koji sprovodi Vlada Vojvodine.

Više od 270 vojvođanskih porodica želi da se vrati iz grada na selo ili da ostane na selu da živi, pokazuju rezultati konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća koji sprovodi Vlada Vojvodine.

Jedna od njih je to već i ostvarila. Šestočlana porodica Dulić iz Đurđina, Zdenko, njegova supruga Jasna i četvoro dece, umesto života u gradu izabrala je da ostane u ovom selu, iako je Zdenko zaposlen u jednoj od nemačkih kompanija koje su preko nekoliko godina investirale u Subotici.

“I ja i moja supruga smo odrasli u Đurđinu. Meni je posao na 15 minuta do Subotice, a moja supruga radi tu u školi. Oboje volimo selo i smatramo da je decu lakše odgajati na selu. Bar za početak – posle ćemo videti”, istakao je Dulić.

Porodica Dulić je jedna od 42 porodice u Vojvodini koja je putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i Zavoda za ravnopravnost polova vrednog ukupno 40 miliona dinara - dobila novac da, po sopstvenom izboru, kupi kuću na selu.

Time Dulići više neće biti podstanari, kao do sada, a uz kuću su dobili i okućnicu na kojoj gaje domaće životinje.

Porodicu Dulić danas je obišao Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin koji je istakao da se ovom akcijom žele oživeti vojvođanska sela i dati doprinos njihovoj revitalizaciji.

“Svako treba, shodno svojim mogućnostima, da učini nešto da ova naša prelepa vojvođanska sela, gde je veliki broj nažalost napuštenih kuća, oživimo”, rekao je Vasin.

On je dodao da su kuće koje se kupuju putem ovog programa u vlasništvu korisnika, ali da je deset godina na te kuće upisana hipoteka Vlade Vojvodine, kao garancija da će njihovi korisnici u njima ostati da žive.

Vasin ističe da na konkurs mogu da se prijave mladi bračni parovi, od kojih jedan mora biti zaposlen, kako oni koji žive u gradu, tako i oni koji žive na selu, s tim da prednost imaju parovi koji žele da se iz grada vrate na selo.

“Želimo da podstaknemo što više povratak na selo. Ali i ostanak ljudi na selima je nešto što je veoma dragoceno, što po ovom konkursu takođe može da se stimuliše”, dodao je Vasin.

Prema njegovim rečima, predstoji realizacija drugog kruga ovog konkursa, vrednog 68 miliona dinara, na koji se prijavilo 277 bračnih i vanbračnih parova, a njegovi rezultati biće poznati u januaru.

“Verujem da ova akcija nikada neće biti zaustavljena, bez obzira ko i kada bude na vlasti u pokrajini”, zaključio je Vasin.

Najveći broj prijavljenih parova je iz Bačke Palanke, a slede Novi Sad, Subotica, Sombor i Zrenjanin.

Ukupno 105 parova želi da se preseli na selo, a 171 par ima želju da ostane da živi na selu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar