Berlin: Kazna za iznajmljivanje stana “na divlje” i do 100.000 evra

Iznajmiti stan u nekom od nemačkih velikih gradova poput Hamburga, Minhena ili Berlina postalo je skoro nemoguće. Jedan od razloga je što se “dobri” stanovi radije “na divlje” iznajmljuju turistima nego da se prime stanari.

Vlasti Berlina pokušavaju taj problem rešiti uvođenjem novih propisa za stanove koji se nude turistima te tako nisu na raspolaganju stalno naseljenim građanima.

Počevši od danas, svaki stan u Berlinu koji se želi iznajmiti mora biti registrovan i odobren od nadležne gradske institucije. Ko to čini bez dozvole, izlaže se opasnosti da mora platiti kaznu koja može dostići i do 100.000 evra. To se odnosi samo na iznajmljivanje stanova: ako se iznajmljuje samo soba u stanu u kojem živi i vlasnik, tu gradski oci ne vide nikakav problem.

Zapravo niko ne zna, koliko se stanova u Berlinu iznajmljuje turistima na nekoliko dana.

Wibke Werner, zamenica poslovođe Udruženja stanara Berlina procenjuje da ih je veoma mnogo, najmanje 12 hiljada, ali možda ih ima i gotovo 30 hiljada. Gradska uprava za stanovanje procenjuje kako će 1. maja kad ovaj propis stupa na snagu biti ponuđeno oko 6.300 stanova za trajno iznajmljivanje.

Ma koliko se te brojke čine velike, kritičari smatraju kako je sve to tek kap u moru i kako se time ne rešava osnovni problem: nedostatak kvalitetnih stanova.

Jer u Berlinu postoji oko milion i 900 hiljada stanova, ali i trenutno vlada manjak od najmanje 100 hiljada stanova. Pored toga, Berlin i dalje raste: godišnje dođe po četrdesetak hiljada novih građana glavnog grada, pri čemu u taj broj ne uključuje izbeglice koje su smeštene u Berlinu.

Obzirom na tu potražnju rastu i stanarine: one još nisu tako visoke kao u nekim metropolama na zapadu Nemačke, ali od 2014. do početka 2016. su stanarine porasle za oko 5%, u atraktivnim lokacijama i po 7%, izračunala je investiciona kompanija CBRE.

Još 2014. je gradska uprava pozvala Berlinčane da anonimno prijave vlasnike stanova koji ilegalno iznajmljuju svoje stanove turistima. Grad je čak zaposlio 30 novih saradnika kako bi evidentirali i proverili te dojave. Isto tako, grad traži od uredništva nekih sajtova gde se nude stanovi turistima da im jave detalje o stanovima koji se nude.

U redakcijama tih portala ovi berlinski propisi izazivaju prilično glavobolje i nemaju baš lepih reči za najnoviji propis gradskih vlasti. Jer Berlin je u Nemačkoj na uverljivo prvom mestu u kojem se traže stanovi na nekoliko dana.

Stručnjaci tvrtke GBI procenjuju da u Berlinu godišnje boravi nešto više od šest miliona turista – što je tri puta više nego u Hamburgu, odredištu u Nemačkoj koji je drugi na lestvici. A ti turisti itekako troše u gradu, ne samo plaćajući stan nego i kupujući u lokalnim trgovinama i odlazeći lokalnim ugostiteljima.

I drugi, jednako važan razlog leži u činjenici da mnogi Berlinčana svoj vlastiti stan nude turistima za vreme godišnjih odmora, sajmova ili manifestacija kad se zna da će doći mnogo gostiju.

To onda upravo tim Berlinčanima pomaže da nekako “spoje kraj s krajem” – i zapravo niti gradska uprava Berlina ne želi ugroziti takav “poslić” svojim sugrađanima koji za to vreme žive kod rodbine ili su i sami na odmoru.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar