Berane: U naselju Rudeš 94 stana za izbeglice

U sklopu regionalnog stambenog programa zbrinjavanja izbeglica koji finansira Savet Evrope, a sprovodi se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u Beranama je počela realizacija projekta vrednog oko 3,9 miliona evra. Pojekat podrazumeva izgradnju 94 stana. Zemljište i komunalnu infrastrukturu obezbediće Opština Berane. U naselju Rudeš u toku je priprema terena na kojem će biti izgrađene četiri stambene zgrade za prognanike.

- Ubrzo, kada se vreme prolepša, biće postavljen i kamen temeljac. Ugostićemo predstavnika međunarodne zajednice, banke Saveta Evrope, kao i donatora Vlade Crne Gore, kojima ćemo kao partneri u ovom projektu biti dobri domaćini - kaže Dragoslav Šćekić, predsednik opštine, koji kaže da je Opština još prošle jeseni obezbedila privremeni smeštaj za porodice koje su stanovale u barakama na mestu gde će se izgraditi zgrade.

Konkurs za buduće stanare biće objavljen polovinom ove godine, a za nove stanove moći će da konkurišu raseljena lica iz bivših jugoslovenskih republika sa regulisanim statusom u Crnoj Gori i prebivalištem u Beranama. Konačnu selekciju stanara izvršiće mešovita komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja, Opštine Berane, UNHCR i OEBS-a.

Čim novi stanovi budu useljeni, Berane će dobiti novih 90 stambenih jedinica u sadašnjim izbegličkim naseljima Rudeš 1 i Rudeš 2 za smeštaj socijalno ugroženog stanovništva. Tako će, posle renoviranja ovih objekata, trajno biti rešeno stambeno pitanje za 180 porodica sa područja Berana!

RANIJI PROJEKTI

Međunarodna zajednica je dosada u Beranama finansirala izgradnju tridesetak stanova za izbeglice na lokaciji kod manastira Đurđevi stupovi, kao i još trideset kuća za Rome i Egipćane u naselju Riversajd.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar