Beograd: Prazno 1,5 miliona kvadrata poslovnog prostora

Beograd - Zgrada "Jugoeksporta" u Kolarčevoj ulici, elitnoj zoni glavnog grada, ni posle 19 pokušaja prodaje u proteklih pet godina nije našla novog vlasnika.

U Srbiji danas postoji oko milion i po kvadrata praznog poslovnog prostora, uključujući fabrike i razne proizvodne hale, procenjuju u agencijama za prodaju nekretnina.

Poslovna zdanja velike kvadrature teško nalaze kupca. Ni atraktivne lokacije u centru Beograda više nisu kolač oko koga se (za)kupci otimaju, jer prazan kancelarijski prostor meri se sa više od 100.000 kvadrata. Zato i ne čudi što pomenuta zgrada "Jugoeksporta" još bezuspešno čeka novog vlasnika.

Cena po kojoj je Agencija za privatizaciju ponudila ovo zdanje firme u stečaju bila je oko 50 miliona evra. U agencijama za promet nekretnina tvrde da je 9.000 evra po kvadratu nerealno visok iznos. Ocenjuju da bi po ceni od 5.000 evra za kvadrat mogao da "prođe" samo lokal u prizemlju zgrade "Jugoeksporta", dok kancelarijski prostor na spratovima ne može da se proda za više od 2.000 evra za kvadratni metar.

"Nije tačno da nema zainteresovanih, ali potencijalni investitori odustaju jer treba uplatiti 10 odsto depozita, što je u ovom slučaju veoma veliki iznos", kaže Nedeljko Malinović, vlasnik agencije "Legat".

"Ako ne kupe zgradu, ta sredstva bi im bila "zarobljena" bar mesec dana, što im se, u ovom trenutku, kada keša nema, nikako ne isplati. Depozit mogu da reše garancijama, ali i to košta. A, prethodno od Agencije za privatizaciju treba i da se otkupi dokumentacija", navodi on.

Malinović kaže da potencijalni investitori žele nekretnine koje imaju "čiste papire", gde su u potpunosti razrešeni imovinsko-pravni odnosi i gde ne postoji opasnost da je zdanje eventualno i predmet restitucije.

Agencija za privatizaciju godinama ne može da proda još jednu zgradu preduzeća u stečaju, koja je na dobroj lokaciji, u Kosovskoj ulici u Beogradu. Reč je o 3.568 kvadrata u vlasništvu "Rad internacionala" koji su se, po ceni od oko 2.500 evra po kvadratu bezuspešno prodavali čak šest puta. Za nju je, ipak, bilo zainteresovanih, ali su poverioci odbili ponudu koja je bila nešto malo ispod polovine procenjene vrednosti.

"Danas u Beogradu poslovni prostor u zavisnosti od površine i lokacije može da se zakupi za tri do 25 evra po kvadratu mesečno. Koliko su cene pale najbolje govori primer, recimo, lokala od 100 kvadrata na Vračaru, koji je pre krize izdavan za 1.500 evra mesečno, a sada ga nude u zakup za 500 evra. Jedino je potez od Slavije do Kalemegdana razgrabljen i drži najvišu cenu", navodi Malinović.

Rekordna vrednost koju je jedan lokal dostigao u prodaji je čak 42.000 evra po kvadratu. Vlasnik preduzeća "Radiks" je 2007. godine, a aukcijskom nadmetanju, za 361 kvadrat u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, platio čak 1,27 milijardi dinara, što je tada bilo 15,1 milion evra. To je bio lokal koji je pripadao nekada čuvenom "Jugoeksportu".

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar