Beograd: Kako se dodeljuju gradski stanovi

Izmenjenu proceduru za zakup i prodaju stanova u vlasništvu Grada usvojili su odbornici danas na sednici gradske Skupštine.

Sekretarka za imovinsko-pravne odnose Slavica Savčić objasnila je da se ovim izmenama uređuje postupak i uslovi konkursa kako bi se ispravile poteškoće na koje se u praksi nailazilo.

Kritike na račun predložene izmene uputio je šef odborničke DS Balša Božović tvrdeći da su ove izmene "vrhunac licemerstva vlasti" jer se donosi neposredno pred usvajanje novog Zakona o stanovanju koji je ušao proceduru Narodne skupštine.

- Sada ste omogućili da se, nedelju dana pre usvajanja Zakona o stanovanju, po hitnoj proceduri, stanovi podele funkcionerima Grada, koji će moći da ih otkupe po bagatelnim cenama - navodi Božović.

Sa druge strane su, objašnjava Božović, zaštićeni stanari koji očekuju od Grada da im reši stambeno pitanje. To je ukupno 2500 porodica u Beogradu koji su građani drugog reda jer nisu mogli da otkupe stanove i oni će se, najvljuje Božović, okupiti ispred Vlade Srbije da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Za njegove iznete tvrdnje, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović rekla je da su proizvod paranoje i naučne fantastike.

Odbornik SNS Vladimir Orlić je rekao da je izmena odluke očigledno samo tehničko pitanje pa nema potrebe da ga drugi odbornici politizuju.

Odbornici su informisani i o statusu nepokretnosti nad kojima Grad ima prava javne svojine, a koje koriste javna preduzeća "Beogradski vodovod i kanalizacija", "Beogradske elektrane", "Gradska čistoća" i "Beograd put".

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević objasnio je da se Grad pozabavio ovim pitanjem jer je se ranije "nije znalo šta je čije, šta je imovina grada, a šta jevnog preduzeća". Na ovaj način, tvrdi Milosavljević, konačno će se uvesti red u pravno-imovinske odnose.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar