Beograd dobija pametnu zgradu i hotel na 6.500 m2 – Projekat “Xenon” uvodi svetski standard u gradnji stambeno-poslovnih objekata

Beograđani će uskoro imati priliku da uživaju u stanovima kakve poseduje mali broj stanovnika Beča, Minhena i Pariza. Projekat "Xenon" je novi ekskluzivni stambeno-poslovni objekat lociran na južnoj padini Vračara i Zvezdare, centralnih gradskih opština, na uglu ulica Vojislava Ilića i Stanislava Sremčevića. Predstavlja novu dimenziju i svetski standard u gradnji ovakvih objekata, a u njegovoj blizini nalaze se vrtić, osnovna i srednja škola, kao i pijaca, supermarketi, glavne gradske saobraćajnice i izlaz na autoput, uz odličnu komunikaciju sa svim delovima grada.

pametna_zgrada_xenon_1_110116

Projekat se sastoji iz stambenog, poslovnog, garažnog i hotelskog dela sa uličnim frontom od 45 metara koji je savršeno uklopljen sa okolinom.

- Ukupna površina objekta je 6.500 m2, od čega stambeni i poslovni deo zauzimaju 4.000 m2, a hotelski oko 2.500 m2. Gradnja je započela u julu 2013. godine i zgrada je potpuno završena, preostalo je još samo da se ugrade liftovi firme "Otis" koji stižu iz SAD za 8 nedelja, kao i da se sve istestira. Planirano je da zgrada primi prve stanare 30. marta 2016. godine – kaže u razgovoru za "eKapiju" Branko Simović koji je, zajedno sa kolegom Miroslavom Ćeranićem, uložio značajna sredstva u projekat "Xenon".

On ističe da je zgrada jako komplikovana, u građevinskom i tehnološko-tehničkom pogledu, zbog specifičnog grejanja i hlađenja kroz zidove i podove, kao i KNX instalacija koje omogućavaju daljinsko upravljanje svim sistemima pametne zgrade. Tu je i meteorološka stanica koja po želji može da upravlja delovima objekta, tako da postoji mogućnost automatskog spuštanja ili dizanja roletni i paljenja ili gašenja grejanja, što donosi 30% ušteda energije.

- Kombinacijom kamena i stakla na prednjoj fasadi i travertino fasade u dvorištu, inovativne arhitekture i visokokvalitetnog enterijera sa granitnim pločama u holovima, prijatnom rasvetom, vratima obloženim drvetom sa bogatim štokom, objekat u potpunosti odgovara lokaciji na kojoj se nalazi. Ima kontrolisani pristup stanara i gostiju sa fizičkim obezbeđenjem - recepcijom 24h. Predviđeno je da prilikom kupovine stana budući vlasnici plaćaju obezbeđenje, održavanje i čišćenje 0,8 EUR po m2. Takođe, ceo objekat je pod video nadzorom, građen po najvišim standardima energetske efikasnosti, i jedan je od prvih koji će imati energetski pasoš visoke kategorije u Beogradu – objašnjava Simović.

Sagovornik kaže da se cena stanova u ovoj zgradi kreće između 2.500 i 3.000 EUR po kvadratu plus PDV, u zavisnosti od veličine i položaja stana. Simović to smatra adekvatnom cifrom za jedan ovakav objekat, a potvrda stiže i od zainteresovanih kupaca, pošto je, prema njegovim rečima, više od 60% stanova već prodato.

- Zgradu je projektovao arhitekta Saša Apostolović, a među izvođačima radova bili su i "Bekament", "Nikša komerc", "Delta–term", "Eurostolarija", "Aqua boutique", "Mahagoni deco" i druge firme - navodi Simović.

Najsavremeniji materijali i tehnologija

Deo objekta koji čini hotel visoke kategorije, sa zasebnim ulazom i liftom, pruža stanarima mogućnost da uz doplatu koriste usluge bazena, velnesa, pranja veša, održavanja stana, kao i ostale hotelske usluge - ketering hrane, salu za poslovne sastanke, rođendane, proslave.

- Izolacija podzemnog dela objekta urađena je uz pomoć firme "Dracomerx", čiji kvalitet poslovanja je potvrđen sertifikatom ISO 9001:2000. Ova izolacija se smatra najkvalitetnijom na evropskom tržištu, sa doživotnom garancijom od vlage i podzemnih voda – objašnjava Branko Simović i dodaje da je fasada rađena po principu sendvič zida, kojim se ostvaruju izuzetna termička svojstva.

Stolarija, prozori i vrata su italijanskog proizvođača "Profilati" (aluminijum-drvo), sa trostrukim nisko emisionim staklom punjenim argonom - u cilju izuzetne energetske efikasnosti - i sa aluminijumskim roletnama koje pokreću elektro motori.

- Stanovi su takođe razdvojeni takozvanim "sendvič" zidovima koji doprinose uštedi energije ukoliko se stan pored ne greje ili ne hladi, a u samim stanovima se vodilo računa o korišćenim materijalima. Pločice su italijanska granitna keramika prve kategorije, parket je hrastov, sanitarije su italijanske. Sve instalacije su visokog kvaliteta – ističe Simović.

Sistem pametne zgrade

Zgrada je snabdevena KNX sistemom instalacija i automatizacijom, a naš sagovornik navodi da su svi stambeni objekti u Evropskoj uniji po novim propisima snabdeveni ovim instalacijama. KNX je odobren međunarodni standard, jedini na svetu otvoreni standard za kontrolu u stambenim i poslovnim objektima. KNX proizvodi svih svetskih proizvođača koji imaju sertifikat iz Brisela mogu se kombinovati, a KNX zaštitni znak garantuje njihovu međusobnu kompatibilnost i zajednički rad. Što se tiče instalacija vodovoda, reč je o polietilenskim cevima nemačkog proizvođača, dok odvod čine bešumne "Rehau" cevi.

- Instalacije grejanja i hlađenja su zidne, izvedene tako da svaki stan ima tri kalorimetra i može u svakom trenutku da kontroliše temperaturu, a računa se samo stvarno utrošena energija. Sistem zidnog grejanja i hlađenja je najzdraviji vid grejanja, najkvalitetniji, i 4 puta efikasniji i skuplji od standardnog radijatorskog grejanja. Stanari tako mogu, u kombinaciji sa sistemom "Pametna zgrada", da ostvare velike uštede energije – navodi Branko Simović.

On kao jednu od značajnih prednosti navodi to što sistem "Pametna zgrada", koji se nalazi u svim stanovima, preko KNX instalacija omogućava kompletnu integraciju sistema klimatizacije, rasvete, roletni, audio-video opreme, i pruža mogućnost daljinskog upravljanja preko pametnog telefona, iPada ili bilo kog Android uređaja, veoma jednostavno. Dva paketa opreme (a ili b) sadrže mogućnosti inteligentne kontrole rasvete, roletni, grejanja i hlađenja i rizičnih potrošača, kao i mogućnost izveštaja o svakodnevnoj potrošnji električne energije, energije grejanja i vode.

- Sistem "Pametna zgrada" ima i mogućnost dodatnog proširenja - dimovanje halogene fluo i RGB rasvete, integraciju alarma, senzora prisustva i internet kontrole, kao i senzora požara i poplave i druge opcije, u zavisnosti od paketa opreme – kaže sagovornik.

Simović napominje da se zgrada greje preko toplotnih pumpi voda-voda i vazduh-voda, što se smatra najefikasnijim i najrentabilnijim načinom grejanja sa najmanjim utroškom energije. Prema novim propisima nijedan objekat u EU neće od 2015. godine biti primljen ukoliko nema neki alternativni sistem grejanja, poput toplotnih pumpi ili solarnog grejanja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar