Beograd dobija novih 20.000 stanova

Gradska uprava ne želi da utiče na cenu nekretnina u Beogradu, pa sprema parcijalno da aktivira čak pet lokacija u prestonici, kaže za Novosti glavni beogradski ahitekta Milutin Folić. Prema njegovim rečima, na tim mestima će se graditi veliki stambeni kompleksi koji će imati najmanje po 3.000 jedinica.

Grad će pripremiti infrastrukturu na lokacijama koje će izmeniti strukturu pojedinih opština, najavljuje Folić. Plan je da zaživi takozvani Treći Beograd, koji će se zidati na 600 hektara zemljišta koje pripada Poljoprivrednom kombinatu Beograd (PKB). Novo naselje će se naslanjati na postojeće kvartove Borča i Ovča. Izgradnjom spoljnjeg i unutrašnjeg magistralnog prstena, ovo buduće naselje biće autoputem povezano sa najvećim delom prestonice, najavljuje gradski arhitekta.

- U planu je i veliko, elitno naselje kod Ade Huje. Ovo ekskluzivno zemljište se polako priprema, ali nećemo žuriti, da ne napravimo velike potrese na tržištu nekretnina - objašnjava Folić.

Stambeni megaprojekat zadaće se i na prostoru Bloka 18. Prostor oko 30 hektara nalazi se na levoj obali Save, nasuprot Beograda na vodi. Izmešta se i brodogradilište u Bloku 69. Tu se takođe planira veliki stambeno-poslovni kompleks. - Sa ova dva bloka i izgradnjom Beograda na vodi, zaokružićemo reku Savu u centru grada i ispuniti vekovni san da Beograd bude na obali reke - objašnjava Folić.

Prema njegovim rečima, najvažniji projekat je Beograd na vodi, čijom se realizacijom privlače potencijalni investitori.

- Sada pravimo planove koje ćemo sutra realizovati. Ovo je velika razlika u odnosu na raniji period kada smo zidali, pa onda, na osnovu završenih objekata, pravili prateću infrasturkturu - kaže sagovornik.

Folić najavljuje izmene i na Čukarici. Prema novom Generalnom urbanističkom planu, prostor Makiškog polja je oslobođen za gradnju, a nekada zaštićena zona, biće pretvorena u novo stambeno-poslovno jezgro u neposrednoj blizini Ade Ciganlije.

Prema Folićevim rečima, u narednih pet godina Beograd će se pretvoriti u veliko gradilište - završava se obilaznica, započinje izgradnja unutrašnjeg magistralnog prstena, grade se nova autobuska i železnička stanica na Novom Beogradu, a Prokop će biti stavljen u funkciju sa 100% kapaciteta, najavljuje on.

- Pokrenuli smo pitanje realizacije metroa. On će povezati predgrađe, kroz centar, a u planu je da pokrije i buduće velike stambene komplekse, kao što su Beograd na vodi i Ada Huja - kaže glavni gradski urbanista.

Grad Beograd zida i dva stambena bloka za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Proširiće se postojeće naselje u Kamendinu i zidaće se novo u Ovči, objašnjava Folić i najavljuje rušenje propalih fabričkih kompleksa i otvaranje prostaora za investitore na njihovom mestima.

- Prestonica se više neće širiti, već želimo da je zadržimo u postojećim gabaritima, zbog veoma skupe izgradnje prateće infrastrukture - objašnjava sagovornik.

Prema Folićevim rečima, realno je da se u narednih pet godina završi novi most kod Vinče. U planovima je da se započne izgradnja mosta kod Ade Huje. To znači i realizaciju unutrašnjeg magistralnog prstena.

U centru malo mesta

Za razliku od obodnih opština, u centru grada više nema mesta za velike projekte. Največi kompleks zidaće se na opštini Vračar, nedaleko od Južnog bulevara. Na Starom gradu i Savskom vencu otvaraće se tek pojedine lokacije, na mestu starih prizemnih zgrada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar