Banke obaraju kamate na stambene kredite

U poslednje vreme nekoliko banaka je snizilo kamate na stambene kredite u rasponu od pola odsto do čitavog procenta, jer, kako kažu, žele da zbog malo bolje situacije na tržištu relaksiraju svoje klijente. Kretanja euribora i libora, baznih kamata na evro i švajcarce, takođe su išla u prilog nižim kamatama.

Folks banka je jedna od prvih banaka u Srbiji koja je smanjila kamatne stope na stambene kredite za jedan procenat, pa efektivna kamata sad iznosi 6,39 odsto.

- Euribor i libor nisu bili razlog za smanjenje naših kamata. Jednostavno smo hteli malo da živnemo kreditnu aktivnost, a javljaju se prvi znaci izlaska iz krize. Kada dođe do dodatnog poboljšanja situacije u ekonomiji, moći će da se očekuje novo pojeftinjenje, mada ne baš tako drastično - objašnjava za „24 sata“ Petar Grujić iz Folks banke.

On kaže da će ta banka vrlo rado ponovno ući u program subvencionisanja stambenih kredita kada i ako se država odluči da pomogne mladima pri kupovini prvog stana.

I u Pireus banci, koja je nedavno smanjila kamate na stambene kredite na 6,2 odsto, kažu da je blago poboljšanje ekonomske situacije glavni razlog korigovanja cene.

- Naša banka prilagođava cene svojih proizvoda važećim tržišnim uslovima koji su još uvek daleko od normalnih, ali postoje nagoveštaji da će kriza likvidnosti i kredita početi da jenjava. Upravo zato, Pireus banka je odlučila da odreaguje i na najmanje poboljšanje tržišnih uslova, pre svega jer time izlazi u susret svojim klijentima u trenutku teške ekonomske situacije. Iako se i u ovom periodu uglavnom suočavamo sa lošim vestima, nisu sve zastrašujuće kao pre nekoliko meseci - kažu u Pireus banci.

U Unikredit banci su kamate snižene na 5,95 odsto, za celi procenat, zbog pada tromesečnog euribora.

- Usled smanjenja tromesečne vrednosti euribora, koji se trenutno nalazi na istorijskom minimumu, kamate na stambene kredite su znatno snižene u toku avgusta.Ukoliko vrednost tromesečnog euribora i dalje bude beležila pad, i kamatne stope na stambene kredite Unikredit Banke će ići još niže - kažu u toj banci.

Cene stanova od leta pale za 20 odsto

Da se situacija sa kupovinom stanova popravlja, govori i činjenica da su na tržištu nekretnina cene značajno pale. „Od juna su cene stanova pale za nekih 20 odsto, a to se naročito odnosi na nekretnine na lokacijama na obodu Beograda, kao što su Miljakovac, Mirijevo, Karaburma. Mislim da su prodavci konačno prepoznali situaciju na tržištu i oborili cene, ali mislim da je to to kada se radi o pojeftinjenjima. Moram istaći i ponašanje banaka koje su počele da smanjuju kamate“, kaže Tomislav Sekulić iz Udruženja posrednika u prometu nekretnina.

Koliko pojeftinjuju krediti

Kad Stare cene Nove cene

Iznos 50.000 evra 50.000 evra

Učešće 10 odsto 10 odsto

Kamata 7 odsto 6,5 odsto

Rok 360 meseci 360 meseci

Rata 300 evra 284 evra

Kamate u okruženju

Rumunija 6,1 odsto

Hrvatska 6,1 odsto

Mađarska 6,3 odsto

Slovenija 6,8 odsto

Bugarska 8,2 odsto

Srbija 8,3 odsto

Litvanija 8,6odsto

Crna Gora 9 odsto

BiH 9,4odsto

*prosečne kamate u prvom kvartalu 2009. godine

Izvor: kamatica.com

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar