Banja Vrujci

Banja Vrujci je banja u severozapadnoj Srbiji u opštini Mionica u Kolubarskom upravnom okrugu. Smeštena između Mionice i Ljiga, u dolini između planine Suvobor i reke Toplica. Nalazi se na nadmorskoj visini od 180 metara. Udaljena je 92 kilometara od Beograda. Kroz banju teče rečica Gornja Toplica. U Banji Vrujci se proizvodi i flaširana voda pod nazivom Voda voda, a u njoj se nalazi i fabrika Sinalko. U banji postoji i osmorazredna osnovna škola.

Termalne vode u banji Vrujci su kalcijumsko-magnezijumske sa prosečnom temperaturom od 27º C. Spadaju u grupu oligomineralnih voda. U terapijske svrhe voda se koristi za kupanje i za piće. Lekovita svojstva vode i banjskog blata ogledaju se u lečenju reumatskih obolenja, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti, itd.

Tragovi materijalne kulture i narodnog predanja ukazuju da je prostor oko vrujačkih izvora od davnina bio naseljen. Iz tih vremena datira postojanje vrujačke divlje banje, koja je trajala sve do 1935. godine[traži se izvor], kada se Banja pretvorila u narodno lečilište.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar