Bački Petrovac

Bački Petrovac (svk. Bačsky Petrovec) je gradsko naselje u opštini Bački Petrovac u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 6727 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 7236 stanovnika).

Istorija

Najraniji pomen o Bačkom Petrovcu je iz XIV veka. Sredinom XVIII veka Bački Petrovac naseljavaju Mađari, a najviše Slovaci, kojima je ovo mesto ostalo glavno središte. U XVIII vek i XIX veku ovde je bilo veliko vlastelinstvo - futoško, koje je obuhvatalo Gložan i Petrovac. Bački Petrovac je imao znatan doprinos u borbi sa okupatorom i to u okviru Novosadskog partizanskog odreda, sve do konačnog oslobođenja 1944. godine. Novembra 1944. godine u Bačkom Petrovcu je formirana Četrnaesta vojvođanska (slovačka) brigada, sastavljena od pripadnika slovenačke nacionalnosti.

Kultura

Među znamenitijim spomenicima istorije je spomenik obešenim prvoborcima 1941. godine i stara crkva iz 1813. u Kulpinu. U Bačkom Petrovcu su poznati Slovačka gimnazija, Narodni muzej i druge obrazovne i kulturne institucije.

Privreda

U ovom kraju je razvijena poljoprivreda, a naročito je čuveno hmeljarstvo. Hmelj "zeleno ravničarsko zlato" iz Bačkog Petrovca, veoma je poznat u svetu. Zbog blizine Novog Sada, većina stanovnika svakodnevno putuje u grad. Područje Bačkog Petrovca u sistemu kanala Dunav-Tisa-Dunav ima lovišta i druge prirodne atraktivnosti.

Demografija

U naselju Bački Petrovac živi 5434 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,7 godina (38,5 kod muškaraca i 42,8 kod žena). U naselju ima 2567 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,62.

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Slovacima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar